niedziela, 24 kwietnia 2016

Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami.


     Dziś Kochani mam dla Was świetny przepis na cudowne rogale z ciasta półfrancuskiego. Croissanty te mają chrupiący wierzch i mięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!!


Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk
NADZIENIE:
5-6 jabłek
1 garść rodzynek
2-3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

     Jabłka obieramy i kroimy w 1,5 cm kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy. 

CIASTO FRANCUSKIE:
500 g mąki tortowej
20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
1 łyżeczka cukru
200 g ciepłego mleka
125 g jogurtu naturalnego
70 g cukru
25 g oleju
1/3 łyżeczka soli
DODATKOWO:
90 g roztopionego masła
żółtko
cukier puder


     Świeże drożdże rozcieramy z częścią mleka i łyżeczką cukru (suche mieszamy z mąką i dodajemy kolejno wszystkie składniki). Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn, dostawiamy na około 10 minut. Ciepłe mleko mieszamy z jogurtem, cukrem, olejem i solą, dodajemy do wyrośniętego rozczynu i dokładnie wyrabiamy (około 10-12 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placek o średnicy 20 cm. Na blacie układamy jeden rozwałkowany kawałek, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugiem kawałkiem, smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym kawałkiem i tak do końca, pamiętając, że ostatni kawałek ma pozostać nieposmarowany. Tak przygotowaną wieżę z placków zostawiamy na 10 minut, żeby masło troszkę stężało. Po tym czasie delikatnie, powolutku, wałkujemy na placek o średnicy 50 cm. Teraz dzielimy placek na 12 trójkątów, każdy nadziewamy porcją nadzienia i zwijamy kształtne rogale. Każdą bułeczkę układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 15-20 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.





20 komentarzy:

  1. Pyszne :) z nadzieniem jabłkowym musiały smakować wspaniale
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Rogale były soczyste i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie! Bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie. Z chęcią spróbuję takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie. Z chęcią spróbuję takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Z Twoich ust, to nie lada komplement :)

      Usuń
  6. po prostu obłędne rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prelepo izgledaju tvoji kroasani! ♥ Nisam ih jela nadevene jabukama, ali ovi tvoji obećavaju pravo uživanje..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc bardzo polecam Ci je właśnie z takim nadzieniem :) Niebo w buzi :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Piekne,pyszne,jak zawsze zreszta !!! Kazde ciacho,kazde danie zrobione przez Ciebie to poprostu niebo w buzi!Pozdrawiam, Angelika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Angela! Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń