sobota, 9 kwietnia 2016

Chrupiące kąski kurczaka.


     Jeśli lubicie drobiowe, soczyste kawałki kurczaka smażone w chrupiącej, aromatycznej panierce, to ten przepis jest dla Was! Ja podałam kąski z sosem czosnkowym i mówię Wam, pycha!!! Bardzo polecam!


Składniki na chrupiące kąski kurczaka:
podwójny filet z kurczaka
100 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka curry
1 łyżeczka musztardy
szczypta kardamonu
szczypta chilli
2-3 garści płatków kukurydzianych
sól
pieprz
olej do smażenia

     Kurczaka myjemy, osuszamy w ściereczce, kroimy na niewielkie (około 2 cm) kawałki, następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.
     Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub umieszczamy w woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kąski, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy! Smacznego ;)


12 komentarzy:

  1. ALe narobiłaś mi ochoty! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Pamiętaj, że zawsze możesz na mnie liczyć :D Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Bardzo lubię takiego chrupiącego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z sosem czosnkowym takie uwielbiam!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie! Ideanie do nich pasuje sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Pycha!!!

      Usuń
  4. tak przygotowanego kurczaka uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z sosem czosnkowym są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń