Chleb z serkiem wiejskim.


      Dziś polecam Wam mięciutki, wilgotny, pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem serka granulowanego (wiejskiego). Dla nas bomba! Idealny zarówno na kanapki, jak i dodatek np. do bigosu. Bardzo nam posmakował i wiem, że będę go często piekła. Polecam!


Składniki na chleb z serkiem wiejskim:
25 g świeżych drożdży
60 ml ciepłego mleka
190 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki mąki żytniej                  
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki otrąb
200 g serka wiejskiego

     Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5-10 minut do wyrośnięcia. Mąkę tortową przesiewamy do miski, resztę mąk również staramy się przesiać. Do miski dodajemy jeszcze otręby, cukier, sól i delikatnie wszystko mieszamy. Teraz dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wodę mieszamy z serkiem wiejskim i również dokładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręcznie. Mieszanie (lub wyrabianie) nie powinno trwać dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Gotowe :)



Komentarze

Prześlij komentarz