poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Cejlońskie curry z kurczaka.


     Witajcie Kochani! W związku z powrotem zimy (u mnie zarówno wczoraj jak i dziś padał śnieg, a gdy wychodziłam do pracy było zaledwie -2°C) mam dla Was pyszne, rozgrzewające, aromatyczne curry rodem z Cejlonu. Jeśli macie ochotę, zapraszam!


Składniki na Cejlońskie curry z kurczaka:
1,5 kg kurczaka podzielonego na kawałki
kilka łyżek oleju rzepakowego
1 duża cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku (posiekane)
1 płaska łyżeczka ostrej papryki (ostrość dostosowujemy do własnych preferencji)
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka mielonej kolendry
1 puszka mleka kokosowego
1 płaska łyżka cukru
sok z limonki (cytryny)
sól

     Na rozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. 
Gotowe :)




14 komentarzy: