poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Batony energetyczne.


     Dzisiaj prosty sposób na to jak z gorzkiej czekolady wyczarować pyszną, słodką, nieco zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :) 


Składniki na batony energetyczne:
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów)

     Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą, ale nie dotykającej wrzątku) lub w mikrofalówce (seriami po 20 sekund- włączamy na 20 sekund, wyłączamy czekamy kolejne 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i znów wkładamy do mikrofali na 20 sekund, czekamy kolejne 20, mieszamy i tak do roztopienia czekolady). Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy czekoladą, dokładnie mieszamy, całość przekładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do zastygnięcia (nie do lodówki!). Zastygniętą masę dzielimy na niewielkie porcje i gotowe :)



14 komentarzy:

  1. po prostu batoniki szczęścia :) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle czekolady i bakalii, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniałe :-) oj porywam sobie kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń

  4. Bardzo ciekawy pomysł na zdobycie energii w tę dzisiejszą mało energetyczną aurę - pozdrawiam gorąco :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Divne i baš bogate energetske pločice! ♥ Odličan recept!

    OdpowiedzUsuń
  6. można się zajadać i nie czuć się winnym :D super wyglądają takie batoniki z różnymi kolorami bakalii jak u ciebie:) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dziękuję Kasiu! Powiem Ci, że smakują rewelacyjnie! W moim przypadku to źle, bo nie mogę się im oprzeć :) Pozdrawiam gorąco!!!

      Usuń