Sałatka Gyros.


     Pamiętam moje zdumienie, gdy po raz pierwszy usłyszałam o sałatce Gyros. Wtedy jedyna myśl jaka przychodziła mi do głowy, jeśli chodzi o sałatki, to tylko klasyczna jarzynowa. Na dodatek z kapusty pekińskiej? No to chyba surówka, a nie sałatka! Gdy przepis przyniosłam do domu, rodzina też nie piała z zachwytu. Nadmienię jeszcze, że było to lekko z 15, a nawet 20 lat temu (o matko, jaka ja stara już jestem! :)). Jakie było moje zdziwienie, gdy po raz pierwszy jej spróbowałam! Jakie było zdziwienie mojej rodziny gdy jej spróbowała!!! Nawet nie jestem w stanie opisać naszego zachwytu. Składniki idealnie się ze sobą komponują, sos czosnkowy wszystko łączy ze sobą, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Od tej pory sałatkę zawsze przygotowuję na Wielkanoc, dodatkowo dekorując ją rzeżuchą, pycha! Istnieje wiele rodzajów tej sałatki, lecz ja dzisiaj zapraszam Was na jej klasyczną wersję.


Składniki na sałatkę Gyros:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1-2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
1-2 łyżki oleju
1 kapusta pekińska
1 puszka kukurydzy
1-2 średnie cebule
4 ogórki korniszony

SOS:
6 łyżek keczupu
6 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku

     Kurczaka dzielimy na spore kawałki (jeden filet na około 5-6 kawałków). W misce łączymy ze sobą olej z przyprawą, dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy. Tak przyrządzone mięso marynujemy co najmniej 1 godzinę (ale jak przeleży noc w lodówce to też nic się złego nie stanie, a nawet kurczak będzie smaczniejszy). Następnie mięso przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano. Gotowego kurczaka studzimy. Chłodne mięso kroimy na około 1,5-2 cm kostkę.
     Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ogórki również kroimy w drobną kostkę.
        Sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, majonez i dokładnie mieszamy.
     Na dnie sporej miski układamy garść kapusty, na niej trochę cebuli, trochę ogórków, trochę kukurydzy, część kurczaka i to wszystko polewamy 3 łyżkami sosu. Na sos znów układamy część kapusty, cebuli, ogórków, kukurydzy, kurczaka, sosu, znów kapusty.... i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Kończymy kapustą pekińską. Tak przygotowana sałatka nadaje się od razu do spożycia, choć po schłodzeniu i "przegryzieniu się składników" nabiera intensywności. Przed podaniem polecam udekorować sałatkę rzeżuchą, gotowe!






Komentarze

  1. Aguś moja ukochana sałatka, bardzo ją lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Właśnie. Nie spotkałam jeszcze nikogo, kto by pogardził tą sałatką :)

      Usuń
  3. Narobiłaś mi smaku uwielbiam sałatkę gyros

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc tym bardziej zachęcam do przygotowania :) Może na Święta?

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :) Powiem Ci w tajemnicy, że ja też jestem do tego zdolna :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. My również! Choć wstyd się przyznać, że nie robiłam jej od ubiegłej Wielkanocy. Ale za to, radość w oczach męża, bezcenna :)

      Usuń
  6. ta sałatka jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Robię i lubię taką, aż nabrałam apetytu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zachęcam do przygotowania :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Zachęciłaś mnie - zrobię taką sałatkę : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka imprez :-D nawet Martik miał taką na osiemnastce!

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas obowiązkowa na każde spotkanie z przyjaciółmi! Wszyscy ją uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz