środa, 10 lutego 2016

Szarlotka w cytrynowym cieście.


     Dzisiaj przedstawiam Wam mój stary, sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę w mięciutkim, puszystym cieście cytrynowym. Ciasto jest rewelacyjne! Bardzo lubię takie połączenie: słodkie, cytrynowe, babkowe ciasto i kwaskowe, jabłkowe, soczyste nadzienie. Pycha! Idealne zarówno na większe imprezy, jak i do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!!


Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście:
na formę 24x28 cm
NADZIENIE:
1 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1,5 kg zasmażonych na mus jabłek)
cukier do smaku
ewentualnie cynamon

     Mus podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem.

CIASTO:
150 g masła
250 g cukru
6 jajek (żółtka i białka osobno)
skórka i sok z 1 cytryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy trzepaczką. Połowę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do średnio nagrzanego piekarnika (około 175 stopni C) i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie ciepły mus, a mus z kolei przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!




34 komentarze:

  1. Bardzo zachęcająca szarlotka : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem podobną, tylko w okrągłej formie. Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś ale ta szarlotka musi być pyszna :-) ja chcę kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kroję i podaję ;) Pozdrawiam Marzenko!

      Usuń
  4. Jaka puszysta, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę zrobić bo dawno nie jadłam szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajny pomysł na tę szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolač divno izgleda i sigurno je ukusan! ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam szarlotki, ta wygląda doskonale :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bosko, jeszcze takiej nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Troszeczkę się spóźniłaś, bo w moim domu ciasto nie stoi dłużej niż dzień, ale obiecuję, że następnym razem przytrzymam Ci dość spory kawałek w ukryciu :)
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  11. Pyszne ciacho! Nic dziwnego że już nie ma ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozpustna ta Twoja szarlotka! Narobiłaś mi na nią ochoty! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialna i musi być aromatyczna-dzięki cytrynce:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szarlotka nas zachwyciła i prostotą wykonania i przede wszystkim swoim wyglądem. Fantastycznie puchate ciasto:) też wypróbujemy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i oczywiście czekam na efekty :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam na początku "na formę 24x28 cm". Pozdrawiam :)

      Usuń