Dzisiaj przedstawiam Wam mój stary, sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę w mięciutkim, puszystym cieście cytrynowym. Ciasto jest rewelacyjne! Bardzo lubię takie połączenie: słodkie, cytrynowe, babkowe ciasto i kwaskowe, jabłkowe, soczyste nadzienie. Pycha! Idealne zarówno na większe imprezy, jak i do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!!
Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście:
na formę 24x28 cm
NADZIENIE:
1 litrowy słoik musu z jabłek (lub 1,5 kg zasmażonych na mus jabłek)
cukier do smaku
ewentualnie cynamon
Mus podgrzewamy i doprawiamy do smaku cukrem.
CIASTO:
150 g masła
250 g cukru
6 jajek (żółtka i białka osobno)
skórka i sok z 1 cytryny
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, dodajemy skórkę i sok z cytryny, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy trzepaczką. Połowę ciasta przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do średnio nagrzanego piekarnika (około 175 stopni C) i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie ciepły mus, a mus z kolei przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Bardzo zachęcająca szarlotka : )
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńRobiłem podobną, tylko w okrągłej formie. Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńAguś ale ta szarlotka musi być pyszna :-) ja chcę kawałek :-)
OdpowiedzUsuńJuż kroję i podaję ;) Pozdrawiam Marzenko!
UsuńJaka puszysta, bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Lenko :)
UsuńKoniecznie muszę zrobić bo dawno nie jadłam szarlotki.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ;)
Usuńbardzo fajny pomysł na tę szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie!
UsuńKolač divno izgleda i sigurno je ukusan! ♥
OdpowiedzUsuńO tak, jest bardzo smaczne :) Polecam!!!
Usuńuwielbiam szarlotki, ta wygląda doskonale :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńTo jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię ;)
UsuńWygląda bosko, jeszcze takiej nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam ;)
UsuńJa tez poproszę kawalątek ;)
OdpowiedzUsuńTroszeczkę się spóźniłaś, bo w moim domu ciasto nie stoi dłużej niż dzień, ale obiecuję, że następnym razem przytrzymam Ci dość spory kawałek w ukryciu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Pyszne ciacho! Nic dziwnego że już nie ma ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!!!
UsuńRozpustna ta Twoja szarlotka! Narobiłaś mi na nią ochoty! :D
OdpowiedzUsuń:) Polecam!
UsuńUwielbiam szarlotkę :)
OdpowiedzUsuń:) Ja również.
UsuńGenialna i musi być aromatyczna-dzięki cytrynce:)
OdpowiedzUsuńJest pyszna! Polecam!!!
UsuńSzarlotka nas zachwyciła i prostotą wykonania i przede wszystkim swoim wyglądem. Fantastycznie puchate ciasto:) też wypróbujemy przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i oczywiście czekam na efekty :)
UsuńJaka foremka?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam na początku "na formę 24x28 cm". Pozdrawiam :)
Usuń