poniedziałek, 8 lutego 2016

Chleb nadziewany.


     Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze można go upiec w innej formie np. tortownicy i nazwać go buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego proporcje podaję na dwie keksówki o długości 30 cm.


Składniki na chleb nadziewany: 2 keksówki o długości 30 cm
500 g pszennej mąki
22 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suszonych (7g)
1 płaska łyżka cukru
330 ml ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju

     Drożdże rozcieramy z cukrem i częścią mleka (około 80 ml) aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy rozczyn (drożdże z mlekiem), następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie do miski dodajemy resztę mleka, sól, olej i zagniatamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto, ale nie krócej niż 10 minut. Teraz ciasto oprószamy mąką, miskę znów przykrywamy ściereczką i całość znów przekładamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

NADZIENIE:
2 łyżki oleju
2 małe cebule (lub 1 duża) pokrojone w średnią kostkę
6-8 pieczarek pokrojonych w grubą kostkę (do 1 cm)
1 puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
bazylia i rozmaryn lub inne ulubione zioła

     Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy.

DODATKI:
jajko
sezam
mak lub czarnuszka

     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe!





22 komentarze:

  1. Super pomysł miałaś. I jakie fajne nadzienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanily ten Twoj chlebus!Naprawde rewelacyjny,mniam...Pozdrowienia gorace!Angelika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj kochana! Dziękuję bardzo i zachęcam do upieczenia! Dla nas bomba!!!
      Pozdrowienia dla Waszej trójki!

      Usuń
  3. Świetny chlebek - ładny i pyszny : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko cudownie ci wyszedł ten chlebuś, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko! Zaprosiłabym Cię, ale już nawet okruszków nie ma :)Pozdrawiam!!!!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Sie wie ;D Polecam Ci Kochana, jest pyyyyszny!

      Usuń
  6. mniam! :) uwielbiam wytrawne wypieki :) choć przeważnie je robię w formie bułeczek, że są wygodniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój chlebek to takie bułeczki do odrywania :) Polecam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Divota! Dolazim kod tebe na doručak... ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Zapraszam Kochana!!!! Będzie pysznie ;)

      Usuń
  8. Ja chętnie takie smakowitości zajadam, pomysł super ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i bardzo, bardzo polecam!!!

      Usuń
  9. Nie da się ukryć - wygląda niezwykle apetycznie. Ale znając moją bandę mięsożerców, musiałabym tam wpakować troszkie chabaniny :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he! Znam ten ból ;) Muszę przyznać, że z dodatkiem mięska jest równie apetyczne, polecam!

      Usuń
  10. Chlebek niespodzianka, chlebek kanapka, chlebek gotowe danie - pomysł fantastyczny a chlebek wygląda przesmacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się podoba! Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Wygląda na bardzo pyszny : )

    OdpowiedzUsuń