Oryginalny włoski sos pomidorowy.


     Dziś przedstawię Wam moją sprawdzoną recepturę na włoski sos pomidorowy. Przepis jest stary, przywieziony z Włoch lata temu, jest prosty w przygotowaniu, ale co najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ). Bardzo polecam!


Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1/2 małego selera
1 marchewka
500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów)
1,5 szklanki wywaru (u mnie warzywny, ale może być też drobiowy)
sól
pieprz
cukier
gałka muszkatołowa (spora szczypta)
1 szklanka białego wina (lub wody)
2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej)
ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

      Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera i marchewkę, dolewamy 0,5 szklanki wywaru, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory (obrane), 1 szklankę wywaru i dusimy kolejne 20 minut. Teraz dodajemy pół łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową, wino, bazylię i gotujemy bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli sos jest za rzadki dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Na koniec jeszcze raz doprawiamy solą i sporą szczyptą cukru, gotowe!
     Jeśli jesteście miłośnikami gładkich sosów, to sos można po przygotowaniu zblendować ;)





Komentarze

  1. Aż mi się zachciało makaronu z takim sosem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam pyszny, zjadłabym ryż z warzywami i takim sosem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. sosik wygląda znakomicie :) pomidory często goszczą w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Z makaronem pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poezja smaku! Pyszny sos, który nadaje się do wielu dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest bardzo uniwersalny ;) Czasami dodaję jeszcze ugotowane brokuły i makaron... Pychota!

      Usuń
  6. uwielbiam wszystko z sosem pomidorowym, narobiłaś mi smaka na makaron... przepis na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pravi! Zbog vina! ♥ Moja kuma je udata za Italijana i od svekrve je "nasledila" skoro isti recept. Vino mu daje poseban šmek, a alkohol u kuvanju ispari i nestane, samo ostane fina aroma pa i deca mogu da ga jedu... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Wino nadaje subtelnego aromatu ;) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Sos na pewno jest pyszny z takim bogactwem przypraw:) Spróbujemy na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Byłam wiele razy we Włoszech i potwierdzam: w sosie pomidorowym jest marchewka i seler. I kiedy robię bolognese to tylko na takie bazie. Pozdrowienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale chodzi o seler naciowy? 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz