środa, 4 listopada 2015

Chlebek bananowy.


     Co powiecie na aromatyczny, pachnący, mięciutki chlebek bananowy? Ja go uwielbiam, ale niech nie zwiedzie Was nazwa, bowiem z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chlebek bananowy to rodzaj babki, która swą soczystość, miękkość i smak zawdzięcza dodatkowi bananów. Lubię banany, a w takim pysznym cieście to już w ogóle, więc zawsze, gdy zostanie ich kilka to piekę ten właśnie chlebek bananowy lub bananową babkę z jagodami. Pycha!



Składniki na chlebek bananowy:
120 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
1/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,25 łyżeczki soli
3 dojrzałe banany
1,5 szklanki posiekanych orzechów

     Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe!



22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I ja, i ja! Sam zapach zniewala, a co dopiero smak!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No to w samą porę, bo coraz więcej amatorów wokół niego krąży :)

      Usuń
  3. bardzo ciekawa propozycja :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię chlebek bananowy. To ciasto jest pyszne. Również piekę, więc wiem co mówię :))
    Zachęcam wszystkich do zrobienia. Z orzechami jest szczególnie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  5. W sumie to jeszcze nigdy nie piekłam chlebka bananowego. Patrząc na Twój mam ogromna ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale przepysznie wygląda! na śniadanie idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! O, tak, masz rację! Pozdrawiam Kasiu!!!

      Usuń
  7. a ja mam właśnie zalegające banany w lodówce, zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z kubeczkiem mleka na taki zimny, jesienny wieczór byłby idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę go w końcu zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie smaczne to ciasto. Taki prosty przepis, tylko chwila, można upiec i można się delektować tym pysznym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń