sobota, 3 października 2015

Likier mleczny.


     Dziś kochani zapraszam Was na pyszny likier mleczny. Jest gęsty, słodziutki i naprawdę banalny w przygotowaniu. Zrobiony jest zaledwie z dwóch składników, dzięki temu możemy dowolnie zmieniać proporcje czyniąc go bardziej słodkim, bądź mocniejszym. Ma jeszcze inną zaletę, a mianowicie może posłużyć nam za bazę do tworzenia innych pysznych alkoholi. I tak dodając kawę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody otrzymamy likier kawowy, dodając roztopioną czekoladę i odrobinę więcej wódki (lub spirytusu) otrzymamy likier czekoladowy, dodając przyprawy korzenne otrzymamy likier piernikowy itd. Możliwości jest mnóstwo, lecz o tym kiedy indziej. Dziś zaczynamy od podstawy, czyli od likieru mlecznego. Zapraszam!


Składniki na likier mleczny:
200 ml mleka zagęszczonego, słodzonego
200 ml wódki (lub 100 ml spirytusu)

     Mleko przelewamy do wódki, zakręcamy, potrząsamy do połączenia składników i gotowe! Jeśli nie lubimy zbyt słodkich likierów część mleka słodzonego możemy zastąpić taką samą ilością mleka zagęszczonego niesłodzonego np. 100 ml mleka słodkiego i 100 ml mleka bez cukru mieszamy z 200 ml wódki.
     Prawda, że banalny w przygotowaniu?
     Polecam!



8 komentarzy: