Sałatka z buraczków na zimę.


     Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego urodzaju na buraczki, jak w tym roku. Z jednej, małej paczuszki z nasionami wyrosło tak dużo warzyw, że cały sezon systematycznie pojawiały się na naszym stole, a do przetworów zostało jeszcze ponad 40 kilogramów ;) Toteż w tym roku w spiżarni dużą część stanowią przetwory z buraków. Małe sztuki zamarynowałam w całości, natomiast z tych większych zrobiłam tę oto sałatkę. Muszę dodać, że robię ją w ten sposób od bardzo dawna i zawsze się udaje. Jest idealnie doprawiona, a przez to, że jest bez dodatku cebuli nigdy się nie psuje (cebulę dodaję bezpośrednio przed podaniem). Bardzo polecam!


Składniki na sałatkę z buraczków na zimę:
4 kg umytych, ugotowanych ze skórką buraków (najlepiej z własnego ogródka lub z zaufanego źródła)
1 kg papryki
220 ml octu 10%
250 ml oleju
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
pieprz do smaku

     Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w niewielką kostkę lub ścieramy na takiej samej tarce jak buraki. Warzywa łączymy, dodajemy ocet, olej, sól, cukier, pieprz i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą napełniamy wyparzone słoiczki (o,3 lub 0,5 litra), wycieramy ranty i zakręcamy wyparzoną, suchą zakrętką. Szeroki garnek wyścielamy ściereczką, układamy słoiczki z sałatką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoiczków i zagotowujemy. Pasteryzujemy na małym ogniu (woda powinna ledwo "mrugać"- czyli ledwo co się gotować) około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, ostrożnie wyjmujemy słoiczki, stawiamy do góry dnem i zostawiamy je tak do całkowitego wystudzenia. Zimne słoiczki odwracamy i przenosimy do spiżarni lub innego ciemnego, zimnego miejsca. Gotowe!





Komentarze

  1. Divna ti je salata! ♥ Obožavam cveklu, a u ovakvoj kombinaciji sa paprikom bih je rado probala...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo takie buraczki jako dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki, moja mama przerabia ich w ilościach na tony :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Jest to bardzo wygodny sposób na zimową surówkę ;)

      Usuń
  4. Takiej jeszcze nie jadłam, buraczki uwielbiam, więc spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już Hurma i Czereda zamówiła sobie takie na zimę, więc we wtorek jazda na rynek po buraczki i paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej. Promujemy przepisy blogerów. Działamy podobnie jak Durszlak, Zmiksowani, czy Kobieceinspiracje. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, to faktycznie sporo Ci ich wyrosło :) Pomysł na sałatkę świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. witam! będę robić twój przepis i zamiast tego twojego składnika można: ocet jabłkowy,cukier trzcinowy,sól himalajska,oliwa z oliwek.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Myślę, że jeśli chodzi o oliwę z oliwek, cukier trzcinowy i sól himalajską to można śmiało zamienić te składniki. Jeśli chodzi natomiast o ocet, to sprawdź proszę ile procent ma Twój ocet. Jeśli będzie miał mniej niż 8% to zwiększyłabym o drobinę jego ilość (do około 230 ml). Najlepiej podczas mieszania próbować i dodać octu do smaku. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. a czy mogę zrobić bez papryki ?bo właśnie ich nie mam

      Usuń
    3. Pewnie, tylko zamiast papryki dodaj więcej buraczków (1 kg). Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Dzieki za radę a ocet jablkowy mam 5% i zrobie tak jak pisalas zwiekszyc ml .dzieki i pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz