środa, 15 lipca 2015

Ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami.


     Na zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam!


Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami:
750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
750 g twarogu
1 małe jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
1/3 łyżeczki soli
truskawki (mogą być mrożone)
DO PODANIA:
jogurt naturalny
zmiksowane truskawki
cukier

     Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków i twarogu. Tak odmierzoną mąkę przekładamy na stolnicę, twaróg wraz z ziemniakami przeciskamy przez praskę wprost na mąkę i delikatnie mieszamy pomiędzy palcami, żeby mąka równomiernie oblepiła ziemniaki. W tak powstałej masie robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajko i mieszając najpierw nożem, później rękami, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta odcinamy kawałek, formujemy wałeczek i dzielimy na równe porcje wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą porcję ciasta spłaszczamy, formujemy placuszek, na środku kładziemy truskawkę i ciasto sklejamy formując okrągłą kluskę. Tak przygotowane knedle gotujemy porcjami w osolonej wodzie po około 2-3 minuty. Po tym czasie knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, wykładamy na talerze, posypujemy cukrem, polewamy jogurtem i musem truskawkowym. Podajemy jeszcze gorące.




34 komentarze:

  1. Cudo! Myślałam, że truskawki mi się przejadły, ale chyba jednak nie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he! Nie ma szans! Spróbuj, są pyszne. Chociaż z jagodami będą równie smakowite ;)
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  2. Robiłam niedawno knedle, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym teraz zjadła takie pyszne knedle. Oj narobiłaś mi smaku Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wg mnie jeszcze lepsze jest ciasto z samego sera i mąki, jak na leniwe... Ale to oczywiście kwestia gustu :-) Twoje wyglądają jak lody z polewą truskawkową!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ostatnio też słyszałam taką opinię i będę musiała sprawdzić czy to prawda ;) Te były pyszne!

      Usuń
  5. uwielbiam knedle, te z truskawkami musiały być przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Jak bym miała gosposię to co najmniej raz w tygodniu życzyłabym sobie obiad na słodko. A to knedle, a to pierogi z owocami, a to ryż z jagodami... Ale by było fajnie!

      Usuń
  6. Knedle z truskawkami uwielbiam, chętnie bym zjadła, ale u mnie już truskawek nie ma :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak już nie mam to używam mrożonych. Ten sam efekt. Polecam!

      Usuń
  7. Obožavam knedle! Mi ovde pravimo uglavnom sa šljivama, pa mi je ovaj tvoj recept baš interesantan ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię ze śliwkami, ale z truskawkami bądź jagodami (borówkami) są równie smaczne. Polecam Ci Kochana! Spróbuj!

      Usuń
  8. Ale pyszne :) wpraszam się na jedną knedelkę :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko na jedną? No, Kochana, jak już się wpraszać to na co najmniej sporą porcję ;)
      W takim razie czekam!

      Usuń
  9. Ziemniaczano - twarogowych nie robiłam, ale musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwa truskawkowa rozpusta. Kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne, chodzą za mną od dłuższego czasu i w końcu będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z tym sosikiem ajaj ale bym zjadła, wyglądają obłędnie i tak mnie kuszą :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Naprawdę warte polecenia ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. Mniam,super knedelki!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow - knedle wyglądają zjawiskowo, zjadłabym z wielką chęcią - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wow - knedle wyglądają zjawiskowo, zjadłabym z wielką chęcią - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń