sobota, 20 czerwca 2015

Tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową.

 

     Kochani, dziś zapraszam na pyszne tartaletki. Bajecznie kruche, maślane, orzechowe ciasto z delikatnym puszystym kremem i wyrazistym w smaku rabarbarem to doskonałe połączenie. Ostrzegam, znikają błyskawicznie!!!


Składniki na tartaletki z kremem i konfiturą rabarbarową:
KRUCHE CIASTO:
75 g zimnego masła
75 g cukru pudru
30 g zmielonych migdałów (lub orzechów)
150 g mąki pszennej
1 żółtko
     Pokrojone w kostkę masło, cukier puder, migdały i mąkę mieszamy w misce i miksujemy aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, następnie dodajemy żółtko, jeszcze chwilę miksujemy, a następnie szybko zagniatamy zwarte ciasto (jeśli jest sypkie i nie chce się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 2 mm i wykładamy nim foremki. Ciasto gęsto nakłuwamy i pieczemy (najlepiej z obciążeniem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do chwili aż się apetycznie zarumienią. Studzimy.

KREM:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30 lub 36%
2 łyżki cukru pudru
     Śmietanę ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone, dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany, znów miksujemy, następnie odkładamy mikser, dodajemy resztę śmietany i mieszamy trzepaczką lub szpatułką. 

KONFITURA RABARBAROWA:
250 g rabarbaru
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobi)
      Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, przekładamy do rondelka i przesmażamy pod przykryciem aż się rabarbar rozgotuje, czyli około 10 minut. Pamiętajmy, że najlepiej nie mieszać konfitury łyżką, gdyż rabarbar się nam zbytnio rozpadnie. Najlepiej delikatnie potrząsać garnkiem, a łyżki używać w krytycznej sytuacji, gdy np. jest duże prawdopodobieństwo przypalenia ;) Dwie łyżki soku z rabarbaru przelewamy do filiżanki, lekko studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy z powrotem do rabarbaru. Zagotowujemy delikatnie mieszając, a następnie studzimy.

     Ciasto ostrożnie wyjmujemy z foremek, dekorujemy kremem i konfiturą rabarbarową, chłodzimy co najmniej 2 godziny i gotowe ;)






8 komentarzy: