sobota, 6 czerwca 2015

Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem.


     Kochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!!


Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm
MAŚLANY SPÓD:
200 g mąki
70 g cukru pudru
100 g masła
1 małe jajko
ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany, zimnego mleka lub wody
     Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika.

RABARBAR:
6-7 łyżek cukru
400 g rabarbaru
     Na patelnię o grubym dnie (najlepiej białą, kolor ten ułatwi nam ocenianie barwy karmelu) wysypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż się rozpuści. W między czasie myjemy i wycieramy rabarbar, a następnie kroimy go w 2-3 cm kawałki. Gdy cukier już się roztopi, a karmel ma barwę ciemnego bursztynu, dodajemy do niego rabarbar i delikatnie potrząsając mieszamy ze sobą. Stawiamy na ogniu i smażymy, aż rabarbar zmięknie i będzie miał odpowiednią dla nas konsystencję (ja długo nie smażyłam, gdyż zależało mi na tym by rabarbar zachował kształt i pozostał nieco twardawy, ale można również podsmażyć go nieco dłużej, żeby był miękki i rozpływał się w ustach). Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 3-4 mm i wykładamy nim formę. Ciasto gęsto nakłuwamy, wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub specjalnymi kulkami i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń.

MASA BUDYNIOWA:
1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka
500 ml mleka
1 łyżka cukru
     400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

     Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie budyń (ja dałam około 3/4 porcji, resztę wynegocjował synek ;), a na nim równomiernie rozkładamy rabarbar. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 10 minut i dopiekamy. Gotowe dobrze chłodzimy, inaczej będzie się źle kroiło.






6 komentarzy:

  1. Aguś ale ta tarta wygląda wspaniale :-) zrobię w następny weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na efekty ;)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda :) I budyń i rabarbar-super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki piękny czerwony rabarbar nam się marzy! Nasz jest zielony ale również pyszny w takich wypiekach :)
    Cudna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mojego ogrodu ;) Pozdrawiam!

      Usuń