Jak zrobić mleczko i mąkę kokosową z wiórków kokosowych.


     Robiliście kiedyś mleko z wiórków kokosowych? Jeśli nie, to polecam! Oprócz mleka otrzymacie mąkę kokosową i zdrowy olej kokosowy. Bardzo polecam, bo warto!


Jak zrobić mleczko i mąkę z wiórków kokosowych:
1 szklanka wiórków kokosowych
2,5 szklanki wrzątku

     Wiórki przesypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy 1 szklanka wody, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 2-3 godziny do napęcznienia. Po tym czasie dolewamy 3/4 szklanki wrzątku i blendujemy 2-3 minuty. Durszlak bądź sito wyścielamy gazą lub cienka ściereczką i wkładamy do miski. Zblendowaną masę przelewamy do durszlaka, chwilę czekamy, a gdy ostygnie wyciskamy dokładnie cały płyn do podstawionej miski. Odciśnięte suche wiórka zalewamy 3/4 szklanki wrzątku i znów blendujemy kilka minut (ja blendowałam około 1 minuty, jeśli zależy nam na dobrze zmielonej mące blendujemy co najmniej 3-4 minuty). Zblendowane wiórki znów wylewamy na gazę i odciskamy. Mleko jest gotowe! Schładzamy je.
     Pozostałe kokosowe wytłoczyny rozkładamy na blasze z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 80 stopni C i suszymy w nim wiórki otwierając co 15 minut drzwiczki i delikatnie mieszając. Po około 45 minutach mąka jest gotowa.
     Na wierzchu schłodzonego mleka utworzy się twardy, biały tłuszcz, wyglądem przypominający smalec, to jest właśnie olej kokosowy, bardzo zdrowy, jedyny, który nie odkłada się "w boczkach". Ostrożnie go zdejmujemy i przechowujemy w osobnym pojemniku.
     Mleko kokosowe jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego, ja bardzo lubię jego dodatek we wszelkich zupach np. pomidorowej. Polecam!



Komentarze

  1. Ile dobrego z takich zwykłych wiórków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię mleko kokosowe chociaż sama nigdy go nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję, zapisuję! uwielbiam wszystko co kokosowe, fajnie zrobić sobie samemu takie specjały :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie domowe wyroby nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam i uwielbiam :) tylko nie wpadłam na to, że to gęste na mleczku to tłuszcz kokosowy.....hmmm u mnie nie było to twarde jak smalec.... więc potraktowałam to jako śmietankę :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dobrze schłodziłam i było dość twarde ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Dzięki za ciekawy post. Nie wiedziałam, że takie fajne rzeczy można zrobić z wiórek kokosowych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odlično si smislila! Kokosovo mleko je skupo, a i teško se nađe u radnjama... Ovako je bolje, pa još domaće... ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że pomysł Ci się spodobał. Polecam i pozdrawiam serdecznie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz