poniedziałek, 18 maja 2015

Colesław z czerwonej kapusty.


     Kolejna propozycja na pyszną surówkę z kapusty, tym razem z czerwonej. Bardzo nam smakuje! Idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako składnik pity czy hamburgerów. Świetnie się prezentuje, polecam!


Składniki na surówkę colesław z czerwonej kapusty:
1 mała czerwona kapusta
1 duża cebula
2 średnie marchewki
3 łyżki majonezu
1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka octu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
sól

     Warzywa drobniutko siekamy, przekładamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. W drugiej misce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier puder, ocet, sok z cytryny. Gładki sos dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. Gotowe! Surówka najlepiej smakuje po około 2 godzinach chłodzenia. 




8 komentarzy:

  1. Czerwonego coleslawa to nie jadłam, pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Z chęcią taką zrobię do obiadu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny kolorek, uwielbiam kapuchę czerwoną mogę ją jeść i jeść i wszelkie surówki

    OdpowiedzUsuń