czwartek, 14 maja 2015

Babeczki jagodowe z rabarbarem.


      Witajcie Kochani. Dziś kolejny szybki przepis na małe, słodkie, pyszne co nieco, a mianowicie soczyste babeczki jagodowe z rabarbarem. Niebo w buzi! Kompozycja słodkich jagód i kwaśnego rabarbaru bardzo nam smakuje, do tego jeszcze czapa bitej śmietany i deser gotowy ;) U nas jednak cieszyły się tak ogromnym wzięciem, że znikały bezpośrednio z foremki, bez zbędnych dodatków. Idealne na drugie śniadanie, przekąskę na wycieczce bądź pikniku, na podwieczorek lub do filiżanki kawy. Bardzo polecam!!!


Składniki na babeczki jagodowe z rabarbarem: na 10-12 sztuk
2 jajka
100 ml mleka
3 łyżki oleju
2-3 łyżki dżemy jagodowego
5 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO:
0,5 szklanki jagód (u mnie zamrożone)
2-3 łodygi rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki

     Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, dżem, cukier i dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy jagody i znów, tym razem delikatnie, mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek, do każdej babeczki wciskamy po 2-3 kawałki rabarbaru i pieczemy w nagrzanym już piekarniku około 15-20 minut, czyli aż wetknięty w nie patyczek wyjmiemy suchy. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietana i owocami, lub bez dodatków. 



18 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie, jagody i rabarbar w uroczej babeczce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super pomysł z tym dżemem jagodowym i rabarbarem :) muszą świetnie smakować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. a good combination of jam strawberries and rhubarb. This muffins with whiped cream is a dream .

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite połączenie :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie :):) zjadłabym takie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 minut i gotowe :) To ich kolejna zaleta! Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  7. ależ apetyczne, musiałby być pyszneee :-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Look great! And I'm sure it is very tasty... ♥

    OdpowiedzUsuń