niedziela, 26 kwietnia 2015

Szybkie ciasto z rabarbarem.


     Dziś zrobiłam kolejne szybkie ciasto. Nie wiem jak Wy, ale ja odkąd zrobi się ciepło każdą wolną chwilę spędzam w ogrodzie i nie mam dużo czasu na gotowanie i pieczenie, dlatego w mojej kuchni królują błyskawiczne przepisy na potrawy, najczęściej z sezonowych warzyw i owoców. Mam dużo sprawdzonych receptur i to jest jedna z nich. Wykonanie jest bajecznie proste, bez użycia miksera, takie jak przy przygotowywaniu muffinek, czyli mokre+suche, na wierzch owoce i do piekarnika. Zdjęcia były robione 30 minut po wyjęciu z piekarnika. Widać, że rodzince smakowało ;) Bardzo polecam!!!


Składniki na szybkie ciasto z rabarbarem: na formę 24x28 cm lub tortownicę o średnicy 26-28 cm
SKŁADNIKI MOKRE:
125 ml oleju lub roztopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki (85 ml) jogurtu naturalnego, maślanki lub kwaśnej śmietany

SKŁADNIKI SUCHE:
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu (w oryginale jest 1 łyżka, ale ja wolę subtelniejszy aromat)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO:
3 łodygi rabarbaru pocięte w 2 cm kawałki
2 łyżki cukru pudru (u mnie cukier nierafinowany)
2 łyżki ziaren słoneczniku lub 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale 1 łyżka)

     Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Suche stopniowo wsypujemy do mokrych, dokładnie mieszamy mątewką lub łyżką, przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na tak przygotowane ciasto równomiernie rozkładamy rabarbar, a wszystko to posypujemy cukrem wymieszanym ze słonecznikiem lub cynamonem. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut. Ma się apetycznie zarumienić, a wetknięty w nie patyczek ma być suchy. Studzimy w formie, spoglądając od czasu do czasu, czy nikt się do niego nie dobiera (ja nie spoglądałam). Gotowe!




16 komentarzy:

  1. Czekam na rabarbar, u mnie jeszcze go nie ma, ale czekam z utęsknieniem widząc takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to nie ma? U nas stragany aż się uginają od rabarbaru ;) a nie wspomnę o marketach (widziałam w Kaufland). Skoro tak, to zapraszam do mnie na kawałek ciasta ;)

      Usuń
  2. Wygląda genialnie, jak tylko będę mieć rabarbar od razu je zrobię :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz kiedy mamy piękna pogodę szkoda siedzieć w domu wiec takie szybkie ciasta najlepiej się sprawdzają :) pycha uwielbiam z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, szkoda czasu! Rabarbar to dla mnie wiosna ;)

      Usuń
  4. Aj rabarbar, ja chcę rabarbar :-) o mój rabarbarze :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te letnie, szybkie ciasta z sezonowymi owocami, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak! W sezonie to aż grzech nie korzystać!

      Usuń
  6. Fajne ciacho, bardzo lubię takie szybkie i rabarbar tez lubię :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taką :):) wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem. Dobrze, że już się pojawił :)

    OdpowiedzUsuń