Ekspresowe ciasto z owocami


     Dziś zapraszam na znakomite ciasto z owocami. Pyszne, mięciutkie, ale co ważniejsze, soczyste ciasto z dodatkiem sezonowych owoców (u mnie jest sezon na mrożone ;) owoce). Jest bajecznie proste i szybkie do przygotowania (wystarczy wszystko wymieszać łyżką lub mątewką), a zachwyca smakiem. Bardzo polecam!!!



Składniki na ekspresowe ciasto z owocami: na tortownicę o śr. 26-28 cm lub formę 24x28 cm
3 jajka
160 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
200 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód)
cukier puder do posypania gotowego ciasta

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki za każdym razem chwilę mieszając, czyli olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wylewamy ciasto, na wierzch wykładamy owoce i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut do zarumienienia, po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło wtykając weń patyczek. Studzimy, jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.





Ja zmuszona byłam kroić ciasto jeszcze lekko ciepłe, a i tak ktoś mnie jeszcze popędzał.




Komentarze

  1. No świetnie się prezentuje, idealne na weekend :) nie dziwię się, że ci już ktoś podkrada kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;D Nim skończyłam robić zdjęcia, a trwało to jakieś 2-3 minuty, Młody wyskubał już sporą dziurę :) aż w końcu go to znudziło i buchnął cały kawałek.
      Pozdrawiam cieplutko (choć u nas dziś znów jest biało)!

      Usuń
    2. jeszcze w taki chłodny dzień, kawusia z takim ciastem.. mniam

      Usuń
    3. Zapraszam serdecznie! Wiesz, że u nas zawsze jest ciasto i drzwi są zawsze otwarte ;)

      Usuń
  2. Za taki kawał ciacha dałabym si e pokroić, tyle fajnych owoców dałaś do niego :-) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! Jeszcze zostały 2 kawałki!
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ekspresowe ciasta, są pyszne i błyskawicznie poprawiają humor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie! Masz rację! Mnie dziś rano przywitał śnieg ;( Na szczęście na trawniku już stopniał, ale górki dookoła nadal białe. Właśnie piję gorącą kawusię, podjadam ciasto i już mi trochę weselej ;)
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Aguś to ja poproszę kawałeczek bo jestem taki łasuch na słodkie a dzisiaj nic nie upiekłam :-) więc częstuje się kawałkiem i uciekam :-))))

    OdpowiedzUsuń
  6. UWIELBIAM TAKIE CIACHA <3 wszystkie torty z masami się kryją :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ekspresowe ciasta, Twoje wygląda bardzo zachęcająco. Z jogurtem i olejem na pewno długo pozostaje świeże i jest cudownie wilgotne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem do końca, bo u nas zazwyczaj znika tego samego dnia, ewentualnie zostaje do rana dnia następnego i wtedy jest tak samo świeżutkie jak zaraz po wystudzeniu ;) Polecam!!!

      Usuń
  8. idealne na zbliżający się sezon letni :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Z rabarbarem i truskawkami to będzie mój faworyt ;)
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  9. Twoje ciacho wygląda pysznie owocowo:)
    uwielbiam takie ciacha, ale do tej pory robiłam tylko ze świeżymi owocami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie umiała bym przetrwać zimy nie zajadając się tym owocowym ciastem, dlatego zamrażarka co roku wypełniona jest świeżymi zapasami ;) Polecam wypróbować!

      Usuń
  10. Jaka piękna rączka sięga po to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Nasz kochany łakomczuch wdał się w mamę!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  11. Do kawy najlepsze! Wygląda rewelacyjnie :) Już nie mogę się doczekać truskawek żeby takie ciasto zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Jeszcze 2-3 tygodnie i zacznie się truskawkowe szaleństwo, lecz puki co polecam mrożonki ;)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Dziwne, ja często je piekę i zawsze wychodzi dobre. Może za dużo owoców?

      Usuń

Prześlij komentarz