poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto francuskie (ekspresowe).


     Jestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest idealne: maślane, pachnące i naprawdę się listkuje!!! A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie i pomimo jego wysokiej ceny składniki do niego użyte nie są najwyższej jakości i odkąd przeczytałam skład takiego ciasta zrezygnowałam z jego kupowania. Oryginalne przepisy są fajne, ale odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta. Gdy dostałam ten przepis nie miałam wątpliwości, że muszę go wypróbować i to szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu gdy nie włożyłam ciasta do piekarnika, wtedy to zaczęłam się obawiać, że pewnie nic z tego nie wyjdzie. Nawet odkroiłam kawałek spodu, posypałam cukrem i włożyłam obok tarty w piekarniku, a po kilku minutach już się do mnie apetycznie rumieniło. Pełna lęku wyjęłam ciasteczko z piekarnika i aż mnie zatkało! Ciasto pięknie się upiekło, ale co ważniejsze, listkowało się! Tarta wyszła pyszna i chrupiąca! Jeszcze raz powtórzę: jestem zachwycona tym przepisem!!! To co, macie ochotę poznać przepis na ciasto francuskie gotowe w 40 minut (czas łącznie z chłodzeniem)? Zapraszam!!!


Składniki na ciasto francuskie (ekspresowe):
1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa, dobrej jakości)
1/4 łyżeczka soli
150 g zimnego masła
80 ml zimnej wody

     Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką


i wałkujemy na 1 cm owalny placek.


Następnie jeden brzeg składamy do środka,


drugi brzeg składamy do środka, tworząc tzw. kopertę.


Następnie ciasto wałkujemy na owalny placek o grubości 1 cm


i znowu składamy ciasto jak wyżej. W sumie ciasto składamy 7 razy nie dłużej i nie krócej. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy nie krócej niż 60 minut w lodówce (ja w zamrażarce przez 30 minut).
     Gotowe ciasto wystarczy na 1 spód do tarty lub na dużo mniejszych ciasteczek, kopert, rogali itp.  Polecam!!!


24 komentarze:

  1. Sama nigdy nie robiłam, na razie lekko się boję robić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ w tym przepisie nie ma żadnej filozofii, spróbuj!

      Usuń
  2. Agnieszko z chęcią spróbuję :-) uwielbiam ciasto francuskie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Bardzo się cieszę Marzenko! Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. uwielbiam ciasto francuskie, wypróbuję przepis :) takie złożone w koperte wsadzamy do lodówki, tak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kasiu!!! 7 razy składamy i wałkujemy, a na końcu do lodówki :)

      Usuń
  4. Muszę w końcu zrobić, skoro to takie proste;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! A ja zawsze kupuję...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zawsze kupowałam, ale ten przepis jest tak prosty, że warto spróbować :)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis, jestem ciekawa czy wyjdzie lepsze od kupnego - chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo zapisuję ten przepis! to jedno z moich kulinarnych wyzwań :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis zapisuję, muszę zrobić takie ciasto :) napewo jest super :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli odkryłaś przepis na ekspresowe ciasto francuskie, to masz ode mnie kulinarnego nobla. Wykorzystam przepis i sprawdzę przy najbliżej okazji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Bardzo się cieszę! Czekam na efekty!!!

      Usuń
  10. A może by tak z jedno zdjęcie po upieczeniu, bo nie widać jak się listkuje.. 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za sugestię 😉 Przy najbliższej okazji zrobię fotkę upieczonego ciasta. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Masło, czy może być też margaryna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło ma lepszy smak, ale można wymieszać 75 g masła i 75 g margaryny.

      Usuń
  12. Jutro wypróbuję bo jeszcze nigdy sama nie upiekłam ciasta francuskiego.Dziękuję za przepis.Bardzo fajna ta aplikacja,dopiero dziś mi ją córka pokazała,bede korzystała.

    OdpowiedzUsuń