sobota, 28 marca 2015

Babka tulipan.


     Dziś kolejny przepis na babkę, tym razem na moją ulubioną, czyli babkę tulipan. Lubię ją za ten miks smaków, który tak świetnie się prezentuje. Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i do popołudniowej kawy! 


Składniki na babkę tulipan:
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 i 1/4 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 jasny budyń (u mnie cytrynowy)
1 czerwony kisiel
2 łyżki kakao
2-3 łyżki suchego maku
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem, na nie ciasto z makiem, a na końcu ciasto z kisielem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne oprószamy cukrem pudrem :)




14 komentarzy:

  1. świetna jest ta babka obiłam ją wzeszłym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ją robię często, ma swoich wielbicieli :)

      Usuń
  2. Nice and interesting look. I am sure it's tasty too! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dragana you're right! I invite you to a piece of cake :)
      I wish you a nice Sunday.

      Usuń
  3. ale fantastycznie wygląda! jestem pod wrażeniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Więc wypróbuj na Święta!
      Pozdrawiam cieplutko!!!!

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę zachęcająco;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Leno! Dodam jeszcze, że jest naprawdę pyszna!

      Usuń
  5. Agnieszko cudowna babeczka :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny kszałt, jeszcze takiej nie robiłam. Jest efektowna

    OdpowiedzUsuń