Babka marmurkowa w czekoladzie.


     Wielkanocne Święta już niedługo, więc czas najwyższy zastanowić się nad wyborem ciast na tę okazję. Oczywiście jednym z ważniejszych wypieków jest babka i właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!!


Składniki na babkę marmurkową  w czekoladzie:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki (może być kokosowa)
tłuszcz i bułka tarta do formy

POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oleju lub śmietanki 30 %

     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z kakaem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy i układamy na paterze do góry dnem :)
     Polewa. Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy olej i topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszamy i polewamy zimne ciasto. Gotowe!




Komentarze

  1. bardzo smacznie wygląta ta babka, fajnie oblana czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Gabrysiu! Zaręczam, że smakuje wspaniale, polecam :P

      Usuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale mi babki wielkanocne nigdy się nie udają :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masz za małą formę? Ja kiedyś miałam małą formę i ciasto mi się nie dopiekało. Teraz piekę w jednej naprawdę sporej lub w dwóch średnich i jest super. Spróbuj babeczki z tego przepisu, nie trzeba ubijać masła, więc jest mniejsze ryzyko niepowodzenia.
      Pozdrawiam i daj znać jeśli odważysz się ją upiec :)

      Usuń
  3. Nie wiem dlaczego, ale mi babki wielkanocne nigdy się nie udają :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ czekoladowo oblana-pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babki! zamawiam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko kawałek? Nie sądzę, żebyś poprzestała na jednym kawałku :)

      Usuń
    2. też o tym myślałam, jak pisałam komentarz, ale nie chciałam ujawniać, że jestem babkowym łasuchem :) sto lat nie jadłam babki, ale mi apetyt na nią zrobiłaś.... mniaaam!

      Usuń
    3. To Ci powiem w tajemnicy, że właśnie wcinam babkę tulipan :) Zapraszam :D

      Usuń
  6. Super wygląda oblana tą czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wyglada i ta polewa mega kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda, elegancko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, baba wielkanocna na święta to ciasto Nr1. Tyle różnych propozycji... co tu wybrać. Twoja też kusi i wyglądem i sam przepis. Ale polewa czekoladowa to powala na kolana :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile czekolady mniam, i do tego taka puszysta jak lubię :-) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Jest naprawdę wyjątkowo smaczna :)

      Usuń

Prześlij komentarz