wtorek, 17 lutego 2015

Szybka tarte Tatin.


     To bardzo dobre ciasto powstało w skutek nagłej potrzeby. Goście wpadli bez zapowiedzi, a w domu pustka. Przygotowania zajęły mi równo 8 minut, później już tylko 25 minut w piekarniku i nim się goście rozsiedli na kanapie, deser był gotowy. Wypiek był tak dobry, że zniknął w całości podczas jednego popołudnia (zdjęcia zaraz po wyjęciu z piekarnika). Oczywiście były prośby o przepis, więc podaję. Naprawdę warto ;)


Składniki na szybką tarte Tatin:
4-5 łyżek cukru
3 łyżki masła
5 jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
garść rodzynek
płaska łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

CIASTO:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki bułki tartej (lub kaszy manny)
1/2 szklanki cukru
90 g zamrożonego masła

     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. W tortownicy lub tak jak u mnie w patelni o grubym dnie z odczepianą rączką, umieszczamy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu aż się rozpuści (nie może się przypalić-czyli zbytnio zbrązowieć), następnie dodajemy masło, a gdy i ono się rozpuści, jabłka. Przykrywamy patelnię i dusimy jabłka około 3 minut często mieszając i pilnując, żeby karmel się nie przypalił.
     Gdy jabłka się duszą robimy ciasto. Do miski przekładamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. I już ;)
     Z patelni zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar soku na nieco większym ogniu. Po około 2 minutach wyłączamy grzanie, dodajemy cynamon, mieszamy,  zdejmujemy rączkę z patelni, jabłka posypujemy suchymi składnikami, a na wierzch ścieramy zamrożone masło tak, żeby równomiernie pokryło suche składniki. Następnie przekładamy formę do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Upieczone, gorące ciasto w formie przykrywamy płaskim, szerszym od formy talerzem, formę odwracamy do góry dnem w ten sposób, żeby ciasto opadło na talerz. Podajemy jeszcze ciepłe z lodami lub sosem waniliowym ;)



34 komentarze:

  1. Zabieram kawałek i przepis razem z nim :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, jak to jest - mnie też czasem zaskakują goście i szybko trzeba coś wymyślić do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka + cynamon i do tego ciasto mmm... normalnie rozpływam się na samą myśl :) ale bardzo ciekawi mnie ciasto z bułki tartej :) to dla mnie nowośc :) ehh.. jak ja mało rzeczy jadłam :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? A to takie fajne ciasto ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Bardzo szybks. Bardzo ladna. Z lodami - mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ulubiona, niezwykle smaczna :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie musi smqkować. Idealna do herbatki z przyjaciółmi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznaje ze nigdy nie próbowałam robić,ale coraz czesciej ja widze na blogach i chyba mnie przekonacie do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas najwyższy ;) Jest bardzo smakowita!

      Usuń
  8. Pycha!!! Uwielbiam :) Robiłam kiedyś z pomidorami....a teraz szykuję się na pomarańczową :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna :-) oj zjadłabym kawałeczek :-) bardzo lubię takie ciasta gdzie jest dużo owoców :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tą klasyczną tartę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja wersja nie jest klasyczna, ale wyjątkowo pyszna!!!
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  11. Taki cieplutki to zjadłybyśmy go najchętniej całego od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ,te jabłka to jest to.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach ślinka cieknie na sam widok! Wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Faktycznie fajne ekspresowe ciacho, jesteś dobra i szybka :-) grunt że goście zachwyceni

    OdpowiedzUsuń