Pączki ósemki (precle)


     Dziś kolejna propozycja na karnawał, a w szczególności na tłusty czwartek. Pyszne, mięciutkie, puszyste precle (ósemki) z ciasta drożdżowego dekorowane czekoladą. Za dziecka kupowaliśmy je w nieistniejącej już cukierni, postanowiłam przepis odtworzyć i ... wyszły lepsze od oryginału. Mniam!!! Polecam!


Składniki na pączki ósemki (precle):
15 g świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
250 g mąki
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
125 g roztopionego masła
POLEWA:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka śmietanki (30 %) lub mleka
olej do smażenia
     Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie, a w nie wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie dodajemy jajka, letnie masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto (10 minut). Następnie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką (lub blat) i delikatnie wyrabiamy ciasto (by je nieco odgazować). Następnie ciasto wałkujemy na 1 cm placek, wycinamy około 1 cm paseczki o długości 30-34 cm, formujemy wałeczek i splatamy ósemki. Gotowe pączusie odkładamy na ściereczkę, przykrywamy druga i pozwalamy im znowu wyrosnąć (około 30 minut). We frytkownicy lub w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewamy około 1 litra oleju. Gdy olej osiągnie temperaturę 170 stopni (przyda się termometr cukierniczy lub do mięs, jeśli nie mamy żadnego to wrzucamy kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz, jeśli ciasto wypłynie od razu olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli się topi musimy jeszcze chwilę poczekać) wrzucamy kolejno ósemki i smażymy z każdej strony po około 1 minucie. Łyżką cedzakową wyjmujemy pączki na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
     Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką i maczamy w niej paczki, odkładamy na kratkę, żeby polewa nieco zastygła. gotowe!
     Więcej informacji o idealnym cieście drożdżowym przeczytacie tutaj



Przepis dołączam do akcji na FB Smakołyki na Tłusty Czwartek.

Komentarze

  1. Ale u Ciebie karnawałowe słodkie szaleństwo, szykuj kawę, wpadam na pączki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam ostatnio kilka dni wolnego, mnóstwo pomysłów i ochotę na coś pysznego ;) i tym właśnie sposobem powstało kilka przepisów i kilka talerzy pyszności. Rodzinka zadowolona, współpracownicy też, mam nadzieję, że i Tobie wpadnie coś w oko ;D
      Pozdrawiam serdecznie Magdo i zapraszam. Właśnie parzę kawę ;p

      Usuń
  2. jak ja dawno jadłam precelki :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z czekoladą musi smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. cudeńka! tłusty czwartek spędzam u Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też ostatnio trochę wysmażyłam tych pączków, ale do czasu, kiedy karnawał trwa chętnie spróbowałabym każdy nowy pączek. Każdy nowy smak i kształt. Świetnie tak poplątałaś swoje pączusie, precelki. A czekolada do tego... to już pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Krysiu! Wychodzę z założenia, że skoro karnawał w pełni, to trzeba korzystać!!!
      Pozostaje mi tylko zaprosić Cię na degustację ;D
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. z czekoladą, mniam- wglądają pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa rozpusta :-) to ja wpadam do Ciebie na porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pączusie ekstra! Chętnie poczęstowałabym się do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To chyba już nic nie zostało ,apetyczne są.

    OdpowiedzUsuń
  10. Poszalałaś kobieto, a ja tak potrzebuje słodkości....

    OdpowiedzUsuń
  11. wyglądają obłędnie smacznie! ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pamiętam je dzieciństwa, uwielbiałem te precelki :>

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne,z czekoladą mniam, Ja jakoś nie mogę zabrać się za swoje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo! Ja na szczęście miałam kilka dni wolnego, więc mogłam poszaleć!!!

      Usuń
  14. A ja takich nie znam! Wyglądają smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pewnie,że mam ochotę na pączusie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Zatem polecam ten przepis https://rozpustnegotowanie.blogspot.com/2017/02/amerykanskie-paczki.html?m=0
      Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń

Prześlij komentarz