Curry z ryby.


     Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!!


Składniki na curry z ryby:
500 g ryby (u mnie filety z łososia)
1 duża cebula
olej
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki curry
250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego)
sól
sok z limonki lub cytryny

     Na patelni o grubym dnie podsmażamy, na gorącym oleju, pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy curry i smażymy często mieszając 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory lub koncentrat, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy 1/2 szklanki wody, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy kawałki ryby i gotujemy na małym ogniu 7-10 minut. Na koniec doprawiamy solą i sokiem z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Podajemy z ryżem lub chlebkiem. Gotowe!




Komentarze

  1. Tak szybko sie to robi? no kurczę, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś a takie danie to dla mnie nowość. Pysznie wygląda i bardzo mnie ciekawi jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej ryby nie jadłam, na pewno jest bardzo aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna rybka, orientalne smaki - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pomysłowe. A dobór przypraw rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne curry :-) polecam robić własne meiszanki curry, takie są najlepsze :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie robię własną, niedługo zamieszczę przepis. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Z rybą jeszcze nie robiłam, moje smaki. Bardzo lubię curry pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie ,dawno nie jadłam ryby.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z ryby...? Mmmmm chyba to jest pyszne :) te przyprawy i aromaty!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie. Jako, że bardzo lubię wszelkie ryby, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mięsko w curry jadłyśmy ale rybki nie :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie, nigdy czegoś takiego nie jadłam, zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz