sobota, 24 stycznia 2015

Sernik obłędnie czekoladowy.



     Macie ochotę na coś czekoladowego? Obłędnie czekoladowego? Jeśli tak, to zapraszam. Dziś przedstawiam Wam przepis na bardzo dobry, ba! mało tego, pyszny sernik. Kakaowy spód, czekoladowe, delikatne, kremowe wnętrze, a wszystko to skąpane w intensywnie czekoladowej polewie. Najlepsze ciasto na poprawę nastroju! A że na zewnątrz ziąb i szaruga, brak słoneczka i nieodzowny zimny wiatr, myślę, że takie ciacho powinno się pojawić u każdego z Was. Polecam!



Składniki na sernik obłędnie czekoladowy na tortownicę o średnicy 26-28 cm

KRUCHY, KAKAOWY SPÓD:
240 g mąki pszennej
10 g gorzkiego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (u mnie nierafinowany)
1/4 szklanki oleju
1 duże jajko
     Suche składniki mieszamy i przesiewamy do miski, dodajemy olej i jajko, wszystko dokładnie miksujemy około minuty. Gdy uzyskamy gładką masę, o konsystencji mokrego piasku ciasto jest gotowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę równomiernie rozkładamy ciasto i z całej siły ugniatamy w blaszce. Można pomóc sobie łyżką lub małym wałkiem. Ciasto musi dokładnie przylegać do siebie i utworzyć zwarty spód, inaczej oderwie się od dna i będzie "pływało" w masie serowej ;) Odkładamy.

MASA SEROWA:
700 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie
1/3 szklanki oleju
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 budyń czekoladowy
2 łyżki gorzkiego kakao
100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 4-5 łyżek kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik)
     Zmielony twaróg przekładamy do miski, dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy do połączenia i otrzymania gładkiej masy. Następnie przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego do 175-180 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni wierzch przykrywamy folią aluminiową. Ciasto po upieczeniu będzie dość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało.

POLEWA CZEKOLADOWA:
4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody
1 łyżka gorzkiego kakao
100 g czekolady mlecznej
     Do niewielkiej, szklanej miseczki wlewamy mleko bądź wodę i rozprowadzamy w nim kakao, dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Następnie dodajemy połamaną w kostki czekoladę i wkładamy na 15-20 sekund do mikrofalówki. Wyjmujemy, mieszamy, jeśli czekolada się jeszcze nie rozpuściła czynność powtarzamy. Ja grzałam 2 razy. Jeśli nie chcemy używać mikrofalówki tę samą czynność można wykonać w kąpieli wodnej(miskę stawiamy nad gotującą się wodą, w ten sposób, by woda nie stykała się ze szkłem) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe!







smallpl

26 komentarzy:

  1. Aga, ja dziś nie wytrzymam! Byłam u Babeczki ciacho.. U ciebie ciacho. I to jakie!!! Już widzę, ze pokochałabym je od pierwszego kęsa!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Zapraszam na kawalek :P

      Usuń
  2. Cudowny :-) wyglada obłędnie i pewnie też tak smakuje :-) super przepis Aguś, z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko! Cieszę się, że przepis Ci się podoba! Mam nadzieję, że skusisz się ;D
      Miłej niedzieli!!!

      Usuń
  3. Ależ czekoladowa przyjemność, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały! prawdziwa dawka czekolady :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Miłej niedzieli Gabrysiu!

      Usuń
  6. Jak patrzymy na ten sernik to już popadamy w obłęd, a co dopiero po spróbowaniu go xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Wam, że ciasto jest baaardzo uzależniające ;D

      Usuń
  7. Faktycznie obłędny!! Ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ogromną ochotę!! :) więc też muszę coś czekoladowego przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie coś, tylko ten oto sernik! Zadowoli każdego amatora czekolady ;p

      Usuń
  9. Ja już dostałam obłedu od patrzenia, taka ilości czekolady, pycha aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! jeden mały kawałek wystarczy, by poczuć się jak w czekoladowym niebie!

      Usuń
  10. Robiłam dwa razy ,raz siedział za długo i był suchy ,ale ten pierwszy ,tak pyszny....jak Twój.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Nie ma co za długo go piec, bo będzie suchy, a ten jest wilgotny i kremowy!
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  11. kocham wszystko, co ma w sobie czekoladę:) Pysznie wygląda Twój sernik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Ręczę za jego smak.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  12. Ale pięknie wyszło, tak minimalistycznie :>

    OdpowiedzUsuń