Sernik królewski z jagodami.


     Pyszny, kremowy, wręcz aksamitny sernik na kruchym spodzie. Jest bardzo delikatny w smaku, dlatego postanowiłam wzbogacić go nieco dodając na wierzch jagody. Muszę przyznać, że efekt przekroczył moje oczekiwania. Sernik jest obłędny! Polecam!!!



Składniki na sernik królewski z jagodami na formę o wymiarach 28x40 cm:
KRUCHE CIASTO:
80 g zimnego masła
80 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g mąki

     Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko i żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy okruchy odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto ręką, chłodzimy w lodówce 45 minut. Ze schłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (spód i 1 cm rant). Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski. 

MASA SEROWA:
1 kg zmielonego co najmniej dwa razy twarogu
125 ml oleju
2 szklanki mleka
ziarenka z 1 wanilii
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 g mrożonych jagód

      Gdy spód sernika się piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami, a wierzch ozdabiamy kratką z pozostawionych pasków ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie, otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy.

LUKIER:
10 łyżek cukru pudru
zimna, przegotowana woda

     Cukier przesiewamy do miseczki, dodajemy 2-3 łyżki wody (lukier powinien być płynny), zimne ciasto dekorujemy lukrem. Gotowe!!!










Komentarze

  1. Ależ smakowita wersja królewskiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj KOCHANA, WYGLĄDA OBŁEDNIE!!! Na pewno jest cudowny w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. No i rzeczywiście królewski :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. I ta krateczka z wierzchu, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tymi jagodami i wanilią, musiał smakować cudnie :) Nigdy w takiej wersji nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc zachęcam do spróbowania. Nie skłamię mówiąc: niebo w gębie ;)
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  6. WOW! Jagody i wanilia .... uh... ślinka cieknie!

    Ps.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze polecam i dziękuję za zaproszenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko ale cudnie wygląda Twój serniczek. Zjadłabym taki duży kawałek ze smakiem. Fajny przepis i zabiorę go sobie :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. u nas taki sernik pewnie zniknąłby w bardzo szybkim tempie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda królewsko!! Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Iście królewski. Bardzo mnie zaciekawił Twój przepis. Jestem sernikowym łasuchem, więc skoro popełniłam już trochę tych serników to dlaczego miałabym nie dołączyć do ich grona koronowanej głowy sernikowej.
    Agnieszko on pysznie i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha ciasto uwielbiam serniki i jagody także to coś dla mnie w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik uwielbiam! Twoja wersja bardzo fajna i fajnie podane! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, z jagodami musiał smakować fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Iście królewski. Te jogdy to przysłowiowa wisienka na torcie.Wygląda pysznie aż chce się jeść :-)_

    OdpowiedzUsuń
  16. Toż to istne niebo w gębie! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jestem największą fanką serników, ale ten jest obłędny! Puszysty, delikatny i te jagody.. cudo, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się rumienię od tych pochwał ;) Dziękuję Ci bardzo Kasiu!

      Usuń

Prześlij komentarz