Ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Belriso z pieczonym jabłkiem).


      Dziś jeden z moich ulubionych, podawanych na ciepło, deserów. Pyszny, kremowy, aksamitny ryż gotowany na gęsto z jabłuszkiem i rodzynkami, delikatnie doprawiony wanilią i cynamonem. Pycha! W sam raz na jesienne i zimowe podwieczorki. Polecam!



Składniki na ryż na mleku z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami (domowe Berliso z pieczonym jabłkiem):
1 szklanka ryżu
2-3 szklanki mleka
ziarenka z połowy wanilii
200 ml śmietany kremówki (słodkiej 30% lub 36%)
2-3 jabłka
garść rodzynek
cukier
szczypta soli
cynamon
     Do garnka o grubym dnie (to ważne, bo inaczej mleko się przypali) wlewamy 2 szklanki mleka, śmietanę, dodajemy ziarenka wanilii, przepłukany ryż i zagotowujemy. Gotujemy ryż często mieszając do miękkości (w zależności od producenta od 12 do 20 minut), gdyby mleko nadmiernie od parowało stopniowo dolewamy ostatnią szklankę mleka. Gdy ryż się gotuje obieramy jabłka i ścieramy ja na tarce o grubych oczkach. Do miękkiego, gęstego  ryżu dodajemy jabłka, sparzone i odsączone rodzynki, szczyptę soli, cukier i cynamon do smaku. Dokładnie mieszamy i gotujemy aż całość będzie miała odpowiednią konsystencję. Gotowe!
     




Komentarze

  1. Wczoraj jadłam podobny na kolację, uwielbiam takie danie :-) są pyszne :-) świetny deserek lub śniadanko Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, jakie pyszności! Na pewno zrobię,tylko zastanawiam się na ile to jest porcji? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych proporcji wychodzi dość sporo! Około 5 sporych miseczek. Bardzo polecam!!!

      Usuń
  3. Istny smak dzieciństwa! :D Do dzisiaj chętnie robimy go na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny deser, który zawsze smakuje i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój ukochany ryż, najlepsze danie na zły humor!! :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie z dzieciństwa! Pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie śniadania :) Deser taki też by się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz