Polska zupa gulaszowa.


     Nie wiem jak u Was, ale u mnie od dłuższego czasu biało. Śniegu jest naprawdę dużo. Pada i pada, a jak przestanie to zaczyna mrozić, jak trochę przestanie to zaczyna wiać. Jest zimno, potwornie zimno. Najgorsze są poranki, gdy z cieplutkiego domu trzeba wyjść, przebrnąć przez zaspy, odśnieżyć wyjazd z pod garażu, dojechać śliską drogą do pracy, nie wspominając już o znalezieniu miejsca na nieodśnieżanym pracowniczym parkingu. To samo po pracy ;(
     Ale gdy już w końcu wrócę do domu mam ochotę na pożywny, gorący obiad. Wczoraj ugotowałam zupę gulaszową. aromatyczną, pikantną, pyszną! Polecam na rozgrzewkę ;)


Składniki na polską zupę gulaszową:
500 g mięsa (wieprzowina, wołowina)
2 łyżki oleju
400 g cebuli
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por, biała część
3-4 ziemniaki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
przyprawa do gulaszu
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
papryka słodka
3-4 łyżki mąki
150 ml słodkiej śmietany

     Mięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, tymianek, łyżeczkę papryki słodkiej i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa i gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe ;)



Komentarze

Prześlij komentarz