środa, 14 stycznia 2015

Jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu.


     Dziś propozycja na pyszny, ciepły posiłek, idealny na śniadanie lub kolację, a mianowicie jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. Jest to naprawdę pyszna propozycja. W moim przypadku danie powstało w skutek czyszczenia lodówki, a dobór składników uzależniony był od tego co w niej zalegało ;). Niemniej jednak składniki można dowolnie zmieniać, urozmaicać, tworząc tym samym nowe kompozycje dodatków. Zamiast jarmużu można użyć blanszowanych liści szpinaku, zamiast wędliny i mięsa pokrojone pomidory, można dodać pieczarki, ser żółty, cukinię, bakłażana, fenkuł, lub zupełnie inne dodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie!


Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki:
3 liście jarmużu
1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki
kawałek gotowanego mięsa, u mnie kurczak z rosołu (niekoniecznie)
1 cebula
olej
sól
pieprz
3 jajka
szczypiorek do dekoracji

     Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do miękkości (bez przykrywki). Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oleju, solimy, dodajemy pokrojoną wędlinę i mięso, chwilę smażymy, aż cebula się zarumieni. Po tym czasie dodajemy pokrojony jarmuż, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do kokilek nakładamy farsz, robiąc niewielkie wgłębienie,


a w nie wbijemy po jednym jajku, solimy.


Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy białko się ścięło (żółtko powinno pozostać płynne). Jeśli nie dopiekamy jeszcze przez minutkę. Jeśli tak to ostrożnie wyjmujemy kokilki z piekarnika i podajemy posypane szczypiorkiem np. z tostami. Gotowe!!!






26 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu i z jarmużem pycha propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się! to musi być pyszne:) idealnie trafiłaś w moje gusta z tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym nawet chętnie to zjadła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci w tajemnicy, że ja wczoraj jadłam je właśnie na obiad! Pycha!!!

      Usuń
  4. Super propozycja na leniwe ciepłe śniadanko lub obiad ;) suuuper!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na pyszne danie :-) na śniadanko lub obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie uwierzysz ale planuje na weekend cos podobnego. przepis zauwazylam w gazecie Moje gotowanie.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ;) U mnie to było raczej spontaniczne danie. Niemniej jednak bardzo polecam ;)

      Usuń
  7. Już czujemy ten pyszny zapach :) Śniadanie musi być na słodko, ale obiad w takiej odsłonie byłby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. och jakie pyszne byłoby takie śniadanie! Jarmużu nie mam, więc dałabym np. paprykę... już marzę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem zapomniałam o papryce! Masz rację, była by świetnym dodatkiem ;)
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  9. Prosto i pięknie zarazem ,superr.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie na śniadanie, ale z jarmużem jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czas najwyższy spróbować :) Bardzo nam smakowały.

      Usuń
  11. bardzo lubię takie jajka, szczególnie na weekendowe śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak! Można wtedy celebrować każdą chwilę. A przy takim śniadaniu warto :)

      Usuń
  12. Mniam :) Lubię takie mini dania!! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda genialnie, ale bym schrupał to :D

    OdpowiedzUsuń