sobota, 10 stycznia 2015

Dżem z pomarańczy i suszonych moreli.


      Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam!



Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli na 2 małe słoiczki:
2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze)
150 g suszonych moreli
ewentualnie cukier

     Pomarańcze myjemy (ja płynem do mycia naczyń), wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie wszystko blendujemy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli dżem jest mało słodki dodajemy łyżkę cukru. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, a te stawiamy do góry dnem do czasu aż ostygną. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.


20 komentarzy:

  1. Kiedyś moja siostra po lekturze książki kucharskiej Jane Austen zrobiła dżem z moreli suszonych, pychota. Koniecznie zrobię Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robilam takie rzeczy...dawni. Ale nigdy z suszonych owoców. Super!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszone owoce dają dużo słodyczy, więc użycie cukru jest zbędne. Dżem wymaga mało czasu (w sumie mniej niż 15 minut), więc zachęcam do przygotowania ;)

      Usuń
  3. Na pewno wypróbuję, musi być pyszny... i ten kolor! od razu poprawia humor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiłam słoiczek specjalnie dla Ciebie ;)

      Usuń
  4. Super pomysł Aguś, mniam :-) podrzuć słoiczek :-) zjem na kolację z chlebkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze takiego nie jadłam, kolorem cudny i fajny pomysł na morele suszone :-)

    OdpowiedzUsuń