poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem.


     Dziś przepis na klasyczną pieczeń, według przepisu mojej babci. Mięso jest niesamowicie aromatyczne i smaczne. Idealne na obiad, a po wystudzeniu na kanapki. Polecam.


Składniki na pieczeń z łopatki wieprzowej w majeranku z czosnkiem:
1,5 kg łopatki wieprzowej- kulki lub szynki, lub karczku
2 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz (najlepiej czosnkowy)
2 liście laurowe
     Mięso nacinamy wzdłuż prawie do końca (zostawiamy 2 cm). Rozkładamy jak książkę i rozbijamy, tworząc 2 cm płat mięsa. Nacieramy z dwóch stron solą, pieprzem, majerankiem, posiekanym czosnkiem, zwijamy jak roladę, obwiązujemy bawełnianą nicią, wtykamy liście laurowe pod sznurek, wkładamy mięso do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 
     Schłodzone mięso wkładamy do rękawa lub brytfanny, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, po 15 minutach zmniejszamy grzanie do 165-170 stopni C i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik i zostawiamy tak na 20 minut. Po tym czasie mięso jest gotowe!



14 komentarzy:

  1. takie domowe mięska są najlepsze, polecam przepis każdemu! miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z czosnkiem to biorą 3 kawałki. Uwielbiam takie klasyczne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda. Super pomysł na kanapki lub na świąteczny stół :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszna roladka, lubię jak jest dużo majeranku. Fajnie przyprawiona pieczeń :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis musiałybyśmy podać naszej babci, bo u nas raczej nie je się mięsa, a ona uwielbia takie dania robić dla całej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kawał mięsa dostałaś. Takie akurat na pieczeń. Bardzo smakowita i ...prosto na stół :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka domowa wędlina jest najlepsza! piękna Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń