sobota, 8 listopada 2014

Tarta z tuńczykiem.


     Pokochałam tarty wytrawne, najbardziej te na cieście francuskim. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale najważniejsze jest to, że są pyszne. Dzisiaj na obiad przygotowałam tartę z cebulką, porem, pieczarkami oraz z kawałkami tuńczyka. Pycha!!!



Składniki na tartę z tuńczykiem:
300 g ciasta francuskiego
4 łyżki oliwy
2 cebule
1 duży por (tylko jasna część)
kilka pieczarek
1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich (lub innych ulubionych)
200 g tuńczyka (u mnie pieczony w folii)
300 g kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
50 g drobno pokrojonego lub startego żółtego sera

sól
pieprz
żółtko do posmarowania
sezam lub mak do posypania (niekoniecznie)
     Cebule kroimy w kostkę smażymy na oliwie. Por kroimy na około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.






10 komentarzy:

  1. uwielbiam tarty, taka z tuńczykiem musiała byc pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej tarty nie znałam, za tuńczyka ma wielki plus. Trzeba zapisać przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam wytratwne tarty, ale na francuskim cieście jeszcze nie robiłam, a przeciez to o wiele mniej pracochlonne, przepis juz laduje u mnie w zakładkach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszko oj aż dostałam ślinotoku, co za pyszności :-) może tak wpadnę do Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tuńczykiem musi smakować rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń