Jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką.


     Dziś zaserwowałam niesamowicie smaczny deser. Były to pieczone jabłka, ale w wersji na bogato ;) Wypełnione dżemem truskawkowo-różanym, przykryte waniliowym kremem, zapieczone pod delikatną pianką... pyszne!!! Najlepsze na ciepło. Polecam!!!


Składniki na jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką na 4 porcje:
4 jabłka
1 łyżka cukru
1 l wody
4 łyżki dżemu truskawkowo-różanego lub innego
NA WANILIOWY KREM:
250 ml mleka
ziarenka z 1/2 wanilii
30 g mąki pszennej (2 łyżki)
4 żółtka
50 g cukru (3 łyżki)
1 łyżka masła
NA CYTRYNOWĄ CHMURKĘ:
2 białka
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
     Wodę zagotowujemy z cukrem. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do gorącego syropu. Gotujemy około 2-3 minuty na małym ogniu (jabłka nie mogą się rozpaść), wyjmujemy je, odsączamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie tortownica o śr. 20 cm), do środka każdego jabłka wkładamy po łyżce dżemu, odkładamy.
     Krem. Wszystkie składniki na krem umieszczamy w rondelku, roztrzepujemy mątewką stawiamy na małym ogniu i ciągle ubijamy, aż krem zgęstnieje, przekładamy na jabłka.
     Chmurka. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier puder i otartą z cytryny skórkę, ubijamy do połączenia składników, przekładamy na krem.
     Całość pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C. Podajemy na ciepło.






Komentarze

  1. Mmm... Cudowne jabłuszka pod pysznym kremem! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie wersja na bogato. Wpadam na jabłuszko z chmurką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na deserek :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale swietny przepis! nieskomplikowany, a daje świetny efekt, podoba mi sie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity deser z niespodzianką. Pięknie podany. Chętnie bym zjadła takie jabłuszko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ahhhh jakie to musi być dobre!! jabłka z kremem... mm!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam pieczone jabłka, ale takich jak te Twoje jeszcze nie jadłam :) wyglądają bardzo apetycznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz