czwartek, 23 października 2014

Szarlotka sypana z orzechami.


     Pamiętacie szarlotkę z bułki tartej? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!!


Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny
DODATKOWO:
1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych)
NADZIENIE:
1 i 1/2 kg jabłek
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
     Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy 1/3 porcji margaryny, następnie wykładamy masę jabłkową. Do pozostałych suchych składników dodajemy dodatkowe orzechy, mieszamy i równomiernie rozsypujemy na masie jabłkowej. Resztę margaryny ścieramy i równomiernie rozkładamy na wierzchu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż się ładnie zarumieni. Po tym czasie ciasto jest gotowe. Najlepiej podawać na ciepło, np. z lodami.




12 komentarzy:

  1. Moja mama często robiła taką szarlotką, pyszna jest i maksymalnie prosta :)Ale nigdy takie ładne kawałki nie wyszły mamie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo! Masz rację jest pyszna i prosta ;)

      Usuń
  2. wszystko co jest z jabłkami biorę bez zastanowienia !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra Aguś zabieram sobie kawałeczek, dostałam ślinotoku na jej widok. Pyszna :-) z chęcią taką spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jabłka i orzechy? dla mnie połączenie idealne! bardzo podoba mi się pomysł z tym "sypaniem" :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką szarlotkę robi moja koleżanka. Jest pyszna i prosta do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam i gorąco polecam! Z orzechami jest przepyszne, zupełnie nowa odsłona szarlotki :) Ja pomyliam słoiki z przetworami i zrobiłam z brzoskwiniami, to jednak troche za słodkie wychodzi ;p ale z jabłkami idealnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń