Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami.


     Wzięło mnie na babeczki ;) Tym razem zrobiłam moje ulubione, czekoladowe z kremem mascarpone. Na wierzch wyłożyłam solony sos karmelowy z fistaszkami, co dopełniło smak i wygląd muffinek ;) Są rewelacyjne! Polecam!


Składniki na muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami na 18-20 sztuk
320 g mąki pszennej (2 szklanki)
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao
130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
1 jajko
1 szklanka mleka (może też być maślanka)
0,5 szklanki oleju
     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy.

KREM MASCARPONE:
200 g śmietany 30 % (dobrze schłodzonej)
200 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
     Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i serek, dokładnie miksujemy aż składniki się połączą i otrzymamy gładki krem. Chłodzimy.

SOS KARMELOWY Z FISTASZKAMI:
5 łyżek cukru
150 g śmietanki 30 %
5 łyżek posiekanych solonych orzeszków ziemnych (prażonych)
2 szczypty soli
     Na gorącą patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści (nie mieszamy!!!), dolewamy śmietankę (karmel się zetnie, ale tak ma być) i gotujemy do chwili, gdy uzyskamy kremowy, gęsty sos. Dodajemy fistaszki, sól i dokładnie mieszamy, studzimy.

     Chłodne babeczki dekorujemy kremem (np. rękawem cukierniczym), na wierzch wykładamy łyżeczkę sosu z orzeszkami. Najlepsze są świeżutkie, choć po nocy w lodówce są nadal pyszne :)




Komentarze

  1. O jejku, a ja mam taką ochotę na coś słodkiego. Te fistaszki w karmelu-pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzięłam kilka ostatnich do pracy i zrobiły furorę. Niestety już nie ma :( a chętnie bym jeszcze zjadła :)
      Masz rację fistaszki w solonym sosie karmelowym są przepyszne ;)
      Polecam!

      Usuń
  2. ooo Kochana! 100% mojego smaku! czekolada, solony karmel, mascarpone i fistaszki... idealna ekipa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D To cudownie! Powiem nieskromnie, że babeczki są pyszne!

      Usuń
  3. O jeny ten karmel rozpływający się na chmurce ze śmietany. To zapodałaś rarytas pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jakie cudne i tak pysznie wyglądają
    Ja chcę jedną do kawki :-) przepis zabieram :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo wow... jak one idealnie wyglądają !
    teściowa padnie jak zobaczy i... spróbuje :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram jedną! :)) Uwielbiam takie połączenia smaków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie pomyślałaś i genialnie zrobiłaś. Ślinka mi leci na sam widok :) Muszę coś takiego zrobić, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko - dawno mnie tu nie było, ale się pozmieniało u Ciebie ???
    Babeczki rewelacja, chętnie bym się skusiła przynajmniej na jedną, bo takie połączenie smaków jest skazane na sukces - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię Halinko! Cieszę się, że wpadłaś do mojej kuchni ;)
      A babeczkami się częstuj. Musisz wiedzieć, że są pyszne!

      Usuń

Prześlij komentarz