czwartek, 16 października 2014

Kurczak pieczony z warzywami.


      Pysznie, zdrowo, kolorowo! Naprawdę warte polecenia danie! Złocisty, soczysty kurczak, pieczony z pieczarkami, cebulką, marchewką. Jak dla nas REWELACJA!


 Składniki na kurczaka pieczonego z warzywami
1 kurczak (ja osobiście wolę małe, niewyrośnięte kurczaki 1,3-1,5 kg)
przyprawa do kurczaka
zioła do drobiu
8 małych cebulek
10 małych pieczarek
2 marchewki
oliwa
przyprawa do ziemniaków lub ziołowa przyprawa do grilla
     Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do kurczaka (na zewnątrz i wewnątrz), posypujemy ziołami do drobiu (ja odkładam go do lodówki na kilka godzin lub na noc, ale nie jest to konieczne). Do nagranego do 200 stopni C piekarnika wkładamy kurczaka i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy kolejne 50-70 minut.
     Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut, odcedzamy. Cebule obieramy, większe dzielimy na pół. Pieczarki czyścimy (ja je myję) nie obieramy! Marchewki, cebule i pieczarki przekładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na 40 minut przed końcem pieczenia wokół kurczaka rozkładamy warzywa i pieczemy razem. Gdyby kurczak zbytnio się zarumienił, przykrywamy go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjmujemy całość z piekarnika i pozostawiamy na około 20 minut, aby soki z mięsie się uspokoiły i nie wypływały w trakcie krojenia. Po tym czasie danie można serwować. Ja podałam je z ziemniakami pieczonymi w folii. Polecam!


20 komentarzy:

  1. Jak ja lubię pieczonego kurczaka, z taką chrupiącą, złotą skórką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ;) Dlatego często u nas gości! Na obiad udko, a na kolację kanapki z resztą mięska. Mniam!!!

      Usuń
  2. uwielbiam takie pyszne, zdrowe jedzonko !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się rozmarzyłam na myśl o chrupiącej skórce... :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takiego kurczaka, to danie sprawdza się jak mam gości, zawsze wszystkim smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację i nie jest aż tak absorbujące. Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  5. Bardzo lubię pieczonego kurczaka chociaż skórkę zawsze oddaje mężowi :-) pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie przygotowany kurczak. Ja też lubię kurczaka pieczonego w piekarniku. Mięso jest delikatniejsze i dodatkowo przechodzi smakiem i zapachem warzyw.... Ale się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo ;) Polecam przepis i gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  7. Pyszny kurczak ze złocistą skórką w doborowym towarzystwie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam też taka wersję kurczaka, pycha, i te warzywa z piekarnika i skórka od kurczaka mniam

    OdpowiedzUsuń