środa, 22 października 2014

Jabłecznik z migdałową posypką.


     Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam!


Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm
3 żółtka
3 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju
 5 jabłek
POSYPKA:
3 łyżki płatków migdałowych
1-2 łyżki brązowego cukru
     Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w 1-2 cm kostkę. Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. W innej misce ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy kolejno po trochę oleju i mąki. Do powstałej masy dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy (masa będzie wyglądała jak jabłka lekko oblepione ciastem, ale tak ma być). Migdały mieszamy z cukrem. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, posypujemy płatkami migdałów, wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut (jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy folią aluminiową). Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło, wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce (my jedliśmy gorące :-`). Gotowe!


14 komentarzy:

  1. ależ smakowicie u Ciebie! to jest ten rodzaj ciasta, które uwielbiam! wygląda na wilgotne, pachnące, rozpływające się w ustach, cudo! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ;) Masz rację jest wilgotne, rozpływające się w ustach i pachnie tak pięknie, że wabi wszystkich do kuchni ;) Dziękuje bardzo za przemiły komentarz ;)

      Usuń
  2. Ależ te migdały kusząco wyglądają, oj aż chce się skubnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę tak sobie patrzeć na te zdjęcia i proszę mi nie przeszkadzać! :) Zakorzenię się tu i z "zasiedzenia" dostanę kawałek :) Wygląda wspaniale. Uwielbiam tego typu ciasta, a jak słyszę, że są tu migdały - kupiłaś mnie totalnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Kochana! Zostawiłam dla Ciebie kawałek!
      ;)

      Usuń
  4. Mniam jak pysznie wygląda, aż oczu nie mogę oderwać od monitoru :-) zjadłabym teraz taki smakowity kawałek ciasta :-) super Agnieszko, zabieram przepis ze sobą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Marzenko! Polecam i pozdrawiam! :P

      Usuń
  5. Ciacho wygląda obłędnie pysznie.....porywam przepis, chociaż wolałabym kawałek ciasta :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zaprosiła bym Cię na kawałek, ale już nie ma ;D
      Tak smakowało rodzince, że w weekend będzie powtórka!

      Usuń
  6. Oj zjadłoby się zjadło kawałek jabłecznika. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak też smakuje ;)
      Pozdrawiam serdecznie :0)

      Usuń
  7. Ojej ile migdałów. Ja już czuje smak jego z jabłkami. Ty ale mnie kusisz a tu człowiek na diecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam! mały kawałek nie powinien Ci zaszkodzić!

      Usuń