Tort czekoladowo-śmietanowy.


     Dziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!!


Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm
BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu):
5 jajek
szczypta soli
170 g cukru
100 g mąki
30 g ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
16 łyżek kakao lub mleka
      Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy tortownicę, czyli z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna blaszki i wykładamy nim tortownicę, nic nie smarujemy :). Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej formie np.24 czy 26 cm, należy wtedy nieco wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba).

MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu):
500 ml śmietany 30%
250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)
        Śmietankę podgrzewamy niemal do wrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie mieszamy dość energicznie, aż powstanie gładka masa, którą wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez noc. W chwili składania tortu wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy na sztywną, puszystą masę.

MASA ŚMIETANOWA (przygotowujemy ją w chwili składania tortu):
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek wrzącej wody
     Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder, a gdy się dobrze rozpuści, cienką strużką wlewamy żelatynę. Miksujemy aż masa będzie gładka i puszysta. 

     Składamy tort. Jeden blat ciasta układamy w tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Nasączamy go 8 łyżkami ciepłego kakao lub mleka. Na nasączony biszkopt wykładamy 2/3 masy czekoladowej, wyrównujemy i wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Na wierzch kładziemy drugi blat ciasta, na nim rozsmarowujemy pozostałą masę czekoladową, na nią równomiernie wykładamy masę śmietanową. Wierzch dekorujemy polewą czekoladową, startą czekoladą lub bitą śmietaną. Ja dodatkowo na cieście ułożyłam rajskie jabłuszka smażone w syropie (przepis tutaj), a do masy śmietanowej dodałam kilka jeżyn. Całość wyszła pysznie! Polecam!!!


Komentarze

  1. Maksimum czekolady-maksimum smaku i rozpusty kulinarnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem czekoholikiem :) i mogę ją jeść codziennie! Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszności i to jeszcze wieczorem :-) wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie się prezentuje! taki torcik chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Więc zapraszam w sobotę, bo robię powtórkę ;)

      Usuń
  5. Mmmm czekolada! Pycha, zwłaszcza, że uwielbiam wszystko co czekoladowe, a ten tort zdaje się być mocno nasycony smakiem czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie pyszności :D ten torcik mnie porwał :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny czuję oczami:) jak obłędnie musiał smakować..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz