Rogale drożdżowe z jabłkami.


      Mięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!!


Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki
700 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
75 g cukru
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
100 g rozpuszczonego masła
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
jajko do posmarowania
NADZIENIE:
9 jabłek
8-9 łyżek cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
4-5 łyżek rodzynek
     Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru, dolewamy część mleka i dokładnie mieszamy, wlewamy do dołeczka w mące i odkładamy na 5-10 minut, aż drożdże nieco podrosną. Do reszty ciepłego mleka wbijamy jajka i mieszamy do połączenia. Gdy drożdże już podrosną dolewamy mleko z jajkami, dodajemy cukier, sól, otartą skórkę z pomarańczy lub cytryny i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej niż 5 minut) jeśli jest zbyt twarde dodajemy trochę ciepłego mleka. Następnie dodajemy rozpuszczone, letnie masło i nadal wyrabiamy, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą sok (jeśli jabłka nie są soczyste, możemy dolać 2-3 łyżki wody), następnie dodajemy rodzynki cukier, cynamon, mieszamy i podgrzewamy, aż odparujemy cały sok (ja zwiększam grzanie na maksimum i szybko odparowuję, by jabłka pozostały jędrne). Gotowe nadzienie studzimy.
     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienki placek, a następnie dzielimy go na 8 trójkątów. Porcję nadzienia kładziemy na brzegu trójkąta i zwijamy go w kierunku środka koła, tworząc rogalika.


      Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem cynamonu. Delicje!



Komentarze

  1. bardzo fajnie Ci wyszły :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Są naprawdę rewelacyjne! Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  2. Wow! Zdjęcia są przepiękne! Rogale prezentują się tak obłędnie, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo mi miło! A co do rogali to są wyśmienite!
      Gorące pozdrowienia!

      Usuń
  3. Ale pyszne rogaliki :-) super wyglądają :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko - rogale pierwsza klasa, jakie złociste i to nadzienie - strasznie zrobiłam się głodna - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze polecam przepis! rogaliki są naprawdę wyśmienite :)

      Usuń
  6. Wspaniałe :)
    Poproszę parę na drugie śniadanie do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agnieszko, ja ten przepis zapisuję i koniecznie muszę zrobić dla moich łasuchów jabłkowych. Pyszne, puszyste. Po prostu genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba zapiszę gdzieś ten przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Super rogaliki :D dzisiaj będę testowała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają rewelacyjnie. Miałabym ochotę na takiego rogala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowała bym ale już nie ma :(
      Pozostaje tylko zrobić samemu :)
      Gorąco pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz