sobota, 6 września 2014

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką.


    Jesień coraz bardziej daje o sobie znać. Zimne noce, coraz krótsze dni i deszczowa pogoda nie nastrajają mnie pozytywnie :( By poprawić sobie humor idę do sadu, a tam gałęzie drzew uginają się pod ciężarem owoców. Na pierwszy ogień poszła węgierka. Jedno pięcioletnie drzewo, a tyle owoców! Dziś zebrałam około 20 kg śliwek, na gałęziach zostało jeszcze co najmniej 60 kg! Nie jestem w stanie tego sama przerobić, więc większość będę musiała rozdać ;) Połowę zebranych owoców wydrylowałam i zaczęłam smażyć powidła, resztę zamknę w słoikach, ale dopiero jutro :D. Na osłodzenie sobie pracy postanowiłam upiec ciasto, typowo jesienne, wyjątkowo soczyste, pachnące cynamonem, hojnie nadziane śliwkami, oprószone kruszonką, niesamowite!!! Polecam!


Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką na formę o wymiarach 24x28 cm
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
120 g cukru
2 duże jajka
50 g miodu
250 g jogurtu naturalnego
150 ml oleju
500 g śliwek
KRUSZONKA:
50 g masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
     Śliwki myjemy, przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy, w małej misce mieszamy mąkę z cukrem i cynamonem, wlewamy gorące masło i mieszamy.
     Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cukrem. W drugiej mieszamy jajka, miód, jogurt naturalny, olej i dokładnie mieszamy mątewką. Do gładkiej masy dodajemy suche składniki i mieszamy do chwili aż otrzymamy jednolite ciasto. Wykładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rozkładamy śliwki, posypujemy je kruszonką i wkładamy ciasto do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Pieczemy aż się zarumieni, czyli około 35-45 minut. Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!!!





12 komentarzy:

  1. Ja się piszę na parę kilo węgierek :)
    Bardzo apetyczne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę! 20 kg wystarczy? :D
      Naprawdę pyszne ciacho :P

      Usuń
  2. Jakie złociutkie Twoje ciasto. Ja też upiekłam, ale śladu już nie ma. Więc chętnie poczęstuję się Twoim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Częstuj się Krysiu :) Zostawiłam dla Ciebie kawałek.

      Usuń
  3. bardzo lubię ciasta z śliwkami, a do tego jogurtowe jest takie wilgotne:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak! Ja bardzo lubię wilgotne ciasta! A to jest naprawdę pyszne!

      Usuń
  4. Takie ciasto kojarzy mi się z rodzinnym domem. Bardzo lubię wypieki tego typu.
    Pozdrawiam i wkrótce skorzystam z pani przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Cieszę się, że przepis Ci się spodobał ;)
      Polecam :D

      Usuń
  5. Agnieszko jako wielka wielbicielka śliwek - codziennie pochłaniam je w dużej ilości, poproszę kilka kilo :-) tak po znajomości :-) a ciastem też się poczestuje bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po znajomości to ze 20 kg? Proszę bardzo!
      I ciacho też proszę, bo jest przepyszne!!! :D

      Usuń
  6. Uwielbiam śliwki, dorwałam się do sadu rodziców i zerwałam sobie parę kilo, zrobiłam powidła i kompot z jabłek i śliwek, ale Twoje ciasto też chętnie bym schrupała - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń