czwartek, 28 sierpnia 2014

Sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą.


     To już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi w niej jagodami, które nadały sernikowi soczystości i zrównoważyły jego słodki smak. Wierzch stanowi natomiast polewa owocowa, a raczej mus z jeżyn i jagód, z dodatkiem śmietany kremówki, która sprawiła, że stał się on kremowy, aksamitny, pyszny... Polecam!!!


Składniki na sernik z jagodami i jeżynowo-jagodową polewą na tortownicę o średnicy 20 cm
kilka herbatników na spód (lub biszkoptów)
MASA SEROWA:
500 g zmielonego sera białego
1 galaretka o smaku owoców leśnych
3/4 szklanki wrzątku
1/2 szklanki jagód
POLEWA JEŻYNOWO-JAGODOWA:
3/4 szklanki jeżyn
3/4 szklanki jagód
200 g śmietany 30%
około 2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 pełna łyżeczka żelatyny
3 łyżki wrzątku
     Zaczynamy od przygotowania polewy. Do garnka przekładamy jagody, rozgniecione widelcem jeżyny, dodajemy połowę porcji cukru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż sok nieco odparuje, czyli około 30 minut. W tym czasie w 3 łyżkach wrzątku rozrabiamy żelatynę, dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści, odkładamy. Gdy sok z owoców odparuje w małej miseczce mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka z owocami, mieszamy, żeby nie powstały gródki. Dodajemy resztę cukru do smaku, zagotowujemy, a następnie wyłączamy grzanie i dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
     Tortownicę wykładamy folią spożywczą, na dnie wykładamy herbatniki i odkładamy. We wrzątku rozpuszczamy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy. Gdy galaretka jest letnia miksujemy ser, a po 2 minutach pomału, cienką strużką wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Gdy masa jest już dokładnie wymieszana dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i wkładamy na 15 minut do zamrażarki lub na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzony sernik i wykładamy na niego chłodną polewę. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie sernik jest gotowy.








12 komentarzy:

  1. Wow! Ten sernik wygląda obłędnie :) Uwielbiam Twojego bloga <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Klaudio! Takie słowa dużo dla mnie znaczą.
      Gorąco pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia i końca wakacji. :D

      Usuń
  2. Czy to zaproszenie jest nadal aktualne, bo jeśli tak to wpadam - sernik przecudnej urody - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Cię Halinko! Cieszę się, że Ci się podoba :D dodam jeszcze, że jest naprawdę pyszny ;)
      To co, zaparzam kawę?

      Usuń
    2. Jagody, jeżyny i sernik? Lepiej być nie może :)

      Usuń
    3. To tak na pożegnanie wakacji :D

      Usuń
  3. Agnieszko pysznie smakowało to twoje ciasto do kawki :-) tylko jeden kawałek to dla mnie za mało tak mi smakowało :-) bedziesz musiała zrobić powtórkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D Cieszę się, że Ci smakowało :)
      Polecam się na przyszłość!

      Usuń
  4. Serniczek mocno jagodowy. Pycha taki uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń