środa, 6 sierpnia 2014

Rogaliki śniadaniowe.


Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych. Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu :-D), Mąż natomiast woli szyneczkę lub pasztecik z plastrem swojskiego pomidora. Jedno jest oczywiste, z czym bym ich nie podała, to i tak są przepyszne. Polecam!!!


Składniki na rogaliki śniadaniowe
500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej
40 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
300 ml ciepłego mleka
2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
szczypta soli
jajko do posmarowania
sezam lub mak do posypania
     Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę porcji mleka, dokładnie mieszamy. W mące robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże podrosły. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Gdy to nastąpi dodajemy do ciasta resztę mleka, olej szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut). Gdyby ciasto było zbyt twarde, to dodajemy trochę ciepłego mleka lub wody, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy troszeczkę mąki. Wyrobione, gładkie, elastyczne ciasto znowu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Każdą porcje dokładnie wyrabiamy, pozbywając się z ciasta pęcherzyków powietrza. Z każdej części formujemy kulę, a następnie wałkujemy ją na około 3 milimetrowej grubości okrągły placek, następnie dzielimy go na 6, 8 lub 10 trójkątów (w zależności jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać) i zwijamy, tworząc rogale. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy do zarumienienia (15-20 minut). Gotowe!


10 komentarzy:

  1. Mniam ,bardzo smaczne te rogale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poproszę ze trzy na jutrzejsze śniadanie - preferuję z szyneczką, sąsiad z pasieką - no,no,no - serdeczności :-)

      Usuń
    2. Proszę się częstować ;)
      A miodek.... Mmm...pycha!

      Usuń
  2. Ja też mogę się poczęstować? Wyglądają tak zachęcająco. Pięknie upieczone na złocisty kolor i wyrośnięte. Kusisz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Krysiu! Dziś upiekłam je znowu, są jeszcze ciepłe :)

      Usuń
  3. Przed śniadaniem jestem, a tu takie pyszne rogaliki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Kochana! A jeśli lubisz zapach sezamu upiecz sama ;-)

      Usuń
  4. ajjjj do tego miód, jogurt grecki i truskawki.... biorę!

    OdpowiedzUsuń