Sałata z warzywami w sosie miodowym.

     Sezon na warzywa w pełni. Nasz ogród wypełniony jest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-)
Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym
1 główka sałaty
1 pęczek rzodkiewek
1 awokado
2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki
2 dymki ze szczypiorkiem
koperek, natka pietruszki
SOS:
1 łyżka miodu
2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny)
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
zioła do sałatek (ewentualnie)
     Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w kostkę, dodajemy do miski. Pomidory kroimy, dokładamy do warzyw. Dymki, koperek i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do miski, mieszamy. Przygotowujemy sos. Mieszamy miód z octem, gdy otrzymamy gładka masę dodajemy musztardę i przyprawy, znowu mieszamy. Otrzymanym sosem polewamy sałatę, równomiernie rozprowadzamy po całości dokładnie mieszając, odkładamy na 5-10 minut. Po tym czasie sałata jest gotowa. Polecam!



Komentarze

Prześlij komentarz