środa, 23 lipca 2014

Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami.

      Jest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!!

Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami
1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka)
sól zmiękczająca mięso (nie peklująca)
papryka słodka
pieprz czosnkowy
przyprawa ziołowa do grilla lub inna mieszanka ziołowa (można zrobić samemu- mieszamy po 0,5 łyżeczki majeranku, tymianku, oregano, cząbru  i szczyptę czosnku)
1 młoda, nieduża cukinia
1 młody, nieduży bakłażan
3-4 młode cebulki
2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
ugotowane ziemniaki
garść natki pietruszki
kilka gałązek szczypiorku
sól
oliwa
     Mięso nacieramy solą zmiękczającą i odkładamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie oprószamy mięso papryka słodką, pieprzem czosnkowym, ziołami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy 40 minut (jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy mięso folią aluminiową). Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Bakłażana myjemy i kroimy w 2 cm plastry, posypujemy solą i układamy na durszlaku. Cukinie myjemy i kroimy w 1,5 cm plastry. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w 1 cm plastry. Cebule obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki.
     Gdy czas pieczenia mięsa już się skończy dokładamy do naczynia żaroodpornego warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą ziołową. Wkładamy pieczeń do pieca i pieczemy kolejne 30 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem z pod pieczeni. :)


16 komentarzy:

  1. to jest danie po prostu królewskie, jest noc, a taka się zrobiłam głodna - patrząc na tę potrawę, muszę iść spać, bo zaraz zahaczę o lodówkę - serdeczności :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dziękuję za przemiły komentarz. Gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  2. Lubię takie jednogarnkowe potrawy, są szalenie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Leno! A w tym połączeniu bardzo nam smakuje. Polecam i gorąco pozdrawiam!

      Usuń
  3. świetny pomysł na obiad-każdy poje, bo treściwe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie trzeba w nieskończoność stać przy garach ;), samo się robi!
      Pozdrawiam! :D

      Usuń
  4. mmmm…. wygląda tak pięknie! tak kolorowo- niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) To lato na talerzu! Sezonowe warzywa, garść ziół i kawałek mięsa i obiad gotowy. Polecam!

      Usuń
  5. Uwielbiam :) Jeszcze z takim zestawem warzyw !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej co za pyszności mnie ta warzywa kusza i kuszą. Chyba do ciebie podjadę mięsko takie soczyste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, zapraszam! Będzie mi miło Ciebie gościć, a muszę dodać, że u mnie w górach, o tej porze roku jest najpiękniej ;) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  7. Pycha, wygląda niezwykle apetycznie... :)

    OdpowiedzUsuń