niedziela, 20 lipca 2014

Kompot z porzeczek.

      W mojej kuchni sezon na przetwory w pełni. Truskawki i rabarbar siedzą już w słoikach, teraz przyszła pora na porzeczki i wiśnie. Zacznę od kompotu z porzeczek. Można użyć każdej odmiany tego owocu, proporcje zawsze zostają takie same. Polecam!

Składniki na kompot z porzeczek na słoik 0,9 l.
2 szklanki umytych i obranych owoców
6-7 łyżek cukru
przegotowana, gorąca woda
     Do słoika wkładamy porzeczki, zasypujemy cukrem i dolewamy wodę, zostawiając tak mniej więcej 3-4 cm wolnego miejsca. Słoik zakręcamy wyparzoną, suchą pokrywką. Wkładamy do garnka wypełnionego gorącą wodą (najlepiej wyłożyć go ściereczką), zagotowujemy, pasteryzujemy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe ;)

4 komentarze:

  1. Pamiętam jak babcia pasjami robiła takie kompoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompocik jak u mojej mamy:) owoce też lubicie wyjadać z kompotu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba!!! Synek zajada z jogurtem naturalnym ;-), lub my zjadamy prosto ze słoiczka. Polecam ;)

      Usuń