Dżem rabarbarowo-bananowy.

     Wiem, że sezon rabarbarowy właśnie się zakończył, ale wczoraj udało mi się zebrać tak dorodne łodyżki, że postanowiłam coś jeszcze z nich upichcić. Miał być jakiś szybki placek, ale w ostatniej chwili się rozmyśliłam i postawiłam na dżem. Kiedyś w telewizji słyszałam o rabarbarowym dżemie z bananami, więc pomyślałam czemu nie? Podchodziłam do tego pomysłu nieco sceptycznie, bo jakoś tak nie wiedziałam czego się spodziewać, ale na szczęście jego smak miło mnie zaskoczył. Będzie wspaniałym dodatkiem do naleśników, do przekładania ciast, ale mi się teraz marzą gofry z bitą śmietaną i z takim właśnie dżemem...


Składniki na dżem rabarbarowo-bananowy
500 g umytego rabarbaru (nie trzeba obierać)
500 g bananów (już obranych) najlepsze są mocno dojrzałe, takie z czarnymi kropkami na skórce
200 g cukru (lub więcej)
     Rabarbar kroimy w około 0,5 cm kawałki, wkładamy do garnka o grubym dnie, dolewamy łyżkę wody, przykrywamy pokrywka i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut, aż się rabarbar rozgotuje. Oczywiście od czasu do czasu należy pomieszać dżem, żeby się nam nie przypalił. Gdy rabarbar jest już gotowy widelcem rozgniatamy banany i dodajemy do rabarbaru. Dusimy kolejne 30 minut, wyłączamy grzanie i studzimy. Gdy dżem już jest chłodny znowu go zagotowujemy, tym razem jednak już bez pokrywki. Gdy zacznie bulgotać dodajemy cukier do smaku, mieszamy i znowu zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 5 minut, po tym czasie przekładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcamy, stawiamy do góry dniem i pozostawiamy w takiej pozycji do wystudzenia. Gotowe!


Komentarze

  1. Ciekawy przepis na dżem z dodatkiem bananów! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i miły komentarz:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Też jeszcze wczoraj rabarbar widziałam, ale on dawno już poszedł w zapomnienie, bo teraz królują u nas truskawki :P Ale bardzo ciekawe zestawienie smaków, nie pomyślałabym ani, żeby połączyć rabarbar z bananem, ani żeby zrobić dżem z bananów. Musi smakować niezwykle :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje :)
      Kwaśny rabarbar i słodkie banany tworzą zgrany duet :)
      Polecam i dziękuję za odwiedziny;)

      Usuń
  3. I tu nie jest konieczne użycie żelfixu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Dżem jest gęsty bez dodatków zagęszczających. Polecam 😊

      Usuń
  4. Niestety, nie mam czasu na to, aby samodzielnie przyrządzać przetwory, dlatego tak często kupuję gotowe produkty. Szczególnie, do gustu przypadły mi powidła dostępne w ofercie firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz