niedziela, 27 lipca 2014

Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą.

      Mięciutkie, pachnące bułki drożdżowe wypełnione po brzegi farszem z mięsa i cebuli, doprawione majerankiem i szczyptą papryki już od dawna goszczą w mojej kuchni. Dziś zdradzę Wam przepis na te pyszności. Zapraszam!

Składniki na bułki drożdżowe z mięsem i cebulą na 12 sztuk
600 g mąki
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
NADZIENIE:
500 g zmielonego, ugotowanego wcześniej mięsa (u mnie wieprzowina)
4 cebule
olej
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
sól
pieprz
roztrzepane jajko do posmarowania
do posypania sezam, czarnuszka lub mak
      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka, w mące robimy wgłębienie i wlewamy do niego drożdże. Miskę odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże podwoją swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, sól i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto (nie krócej niż 8 minut), oprószamy mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
     Cebule obieramy, kroimy w piórka. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy dalej. Po około 2 minutach doprawiamy solą, majerankiem, papryką i pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy.
     Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy gładką kulę, a następnie każdą z nich wałkujemy na placuszki o grubości około 5 mm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odkładamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem (tylko brzegi), wykładamy na nie farsz (zostawiając 1 cm rant), posypujemy sezamem (makiem bądź czarnuszką) i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, czyli aż się smakowicie zarumienią. Gotowe ;)




8 komentarzy:

  1. Do barszczyku w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne takie domowe bułki jak cebularze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) A jakie pyszne! Tak naprawdę to miały być cebularze, ale miałam kawałek mięsa, więc postanowiłam je wykorzystać. Co jak się później okazało było mądrym posunięciem, bo bułeczki wyszły super!!!
      Polecam!!!

      Usuń
  3. jakie superowe :) poproszę od razu 2!

    OdpowiedzUsuń
  4. bułki zachwycają, to są moje smaki, porywam przynajmniej jedną, chociaż wiem, że na jednej by się nie skończyło - pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bierz od razu dwie:) Będą w sam raz na drugie śniadanie! Gorąco pozdrawiam!!!

      Usuń