piątek, 27 czerwca 2014

Skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej.

     Lubimy takie skrzydełka!!! Pyszne, aromatyczne kąski otoczone słodkawą, nieco pikantną glazurą! W sam raz na grilla lub jako mundialowa przekąska :-) Polecam!!!

Składniki na skrzydełka pieczone w glazurze miodowo-musztardowej
1,5 kg skrzydełek
3 łyżki miodu
0,5 szklanki musztardy (ja dałam 2 łyżki musztardy francuskiej i resztę sarepskiej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka sosu Worcestershire
1-2 łyżki słodkiego sosu chili
     W sporej misce mieszamy miód, musztardę, sól, sos Worcestershire i sos chili. Skrzydełka myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty, dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut do lodówki.
     Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia (ułatwi nam to później zmywanie) i równomiernie układamy skrzydełka. Pieczemy około 40-50 minut, czyli do czasu, aż skrzydełka nabiorą brązowego koloru. W trakcie pieczenia skrzydełka od czasu do czasu polewamy pozostałą marynatą (tak co około 10-15 minut). Gotowe!
     Tak przygotowane skrzydełka po wystudzeniu można podpiekać na grillu i w takiej wersji też są pyszne!


2 komentarze:

  1. świetny przepis lubię tak przyrządzonego kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę. Jest to danie z typu: szybko, smacznie i niedrogo ;-)

    OdpowiedzUsuń